Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Wall Street Journal odhalil Obamove tajné listy do iránu
Zdielať na

Wall Street Journal odhalil Obamove tajné listy do iránu

WASHINGTON/PEKING / Novinári nachytali amerického prezidenta Baracka Obamu. Podľa The Wall Street Journal napísal tajný list iránskemu ajatoláhovi Alímu Chameneímu. a to napriek tomu, že USA oficiálne neudržiavajú s Iránom už desiatky rokov oficiálne kontakty.

V liste mal Obama naznačiť, že USA sú na dohodu v rozhovore o jadrovom programe pripravené začať koordinovať svoju postup proti Islamskému štátu s Iránom. Obama mal celkovo poslať do Iránu štyri listy. Hovorca Bieleho domu vyhlásil, že politika Američanov voči Iránu sa nemení. Súkromnú korešpondenciu prezidenta vraj komentovať nemôže. 

Veľa rozporov

V jednaniach o iránskom jadrovom programe zostáva stále veľa rozporov. V Pekingu to povedal americký minister zahraničných vecí John Kerry. Poprel zároveň špekulácie, že USA navrhli Iránu, že za dohodu o jadre budú s Teheránom spolupracovať v boji proti radikálom z Islamského štátu.

Rozhovory o jadrovom programe majú podľa harmonogramu priniesť konečnú dohodu do 24. noembra. S iránom vyjednáva šestica veľmocí, medzi nimi aj USA. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) im v piatokposkytla svoju správu, v ktorej sa konštatuje, že Iránci jej stále dlhujú odpovede na kľúčové otázky, ktoré by pomohli vylúčiť pochybnosti o povahe iránskych aktivít. Niektoré krajiny sa domnievajú, že Iránci sa usilujú o výrobu atómovej bomby. 

Kerry prehlásil, že USa tieto záležitosti nespájajú. "Neexistujú žaidne prepojenia rozhovorov o jadrovom programe s akýmikoľvek inými témami. Chcem, aby to bolo jasné. Jadrové rozhovory sú samostatnou záležitosťou, oddelenou od všetkého ostatného. Nikdy sa nediskutovalo o možnosti ich s čímkoľvek spojovať," prehlásil Kerry.

Kerry ale nespochybnil existenciu listu, ktorý sám o sebe je výnimočným Obamovým krokom voči Teheránu a ktorý bol tajný.

Zrušené sankcie

Pokiaľ by sa s Iránom podarilo dohodnúť, mohli by byť zrušené dlhodobé sankcie proti nemu. Irán ale musí jednoznačne vylúčiť podozrenie o vojenskej povahe svojich aktivít. MAAE napríklad márne žiada o sprístupnenie prevádzky v Parčíne pre svojich inšpektorov. Práva tam vraj Iránci robia pokusy so silnými výbušninami. Inšpektorov tak ako do vojenského zariadenia pustiť nechcú.

Na fronte v Iraku a Sýrii sa Spojené štáty americké nachádzajú na rovnakej strane ako Irán, ktorý pomáha Bagdádu v boji proti Islamskému štátu a majú v Iraku tiež vojenských inštruktorov. Obe krajiny ale od islamskej revolúcie v Iráne neudržujú diplomatické vzťahy a vojenská spolupráca podľa všetkcýh amerických predstaviteľov neprichádza do úvahy.

Kerry bude spolu s koordinátorkou rozhovorov o jadrovom programe Catherine Ashton v nedeľu a v pondelok v Ománe jednať so šéfom iránskej

Kerry bude spolu s koordinátorkou rozhovorů o jaderném programu Catherine Ashtonovou v neděli a v pondělí v Ománu jednat se šéfem íránské diplomacie Mohammadem Džavádem Zarífem. Mají dohodnout příští kolo, v němž budou s Íránci jednat USA, Rusko, Čína, Británie, Francie a Německo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy