Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Obamova ochranka čelí novému škandálu
Zdielať na

Obamova ochranka čelí novému škandálu

Zdroj: SITA

WASHINGTON / Americká vláda vyšetruje podivné rozhodnutie Tajnej služby, ktorá odvolala svojich agentov z blízkosti Bieleho domy k bydlisku jednej svojej členky, ktorá práve riešila spor so susedom. Prezident Barack Obama bol v Bielom dome, zatiaľ čo agenti sa nachádzali skoro hodinu cesty autom. Ide o ďalší prípad pochybenia prezidentskej ochranky, ktoré prednedávnom stálo miesto riaditeľku Tajnej služby Juliu Pierson.

Odvolanie agentov od Bieleho domu vyšetruje ministerstvo vnútornej bezpečnosti. Jeho vyšetrovatelia sa domnievajú, že za prípadom je blízky osobný vzťah k členke ochranky, ktorá riešila susedský spor na svojom vidieckom sídle v Marylande.

Obamova bezpečnosť vraj nebola ohrozená, avšak medzi tými, ktorých odvolali, bola hliadka dvoch striedajúcich sa agentov, ktorých úlohou je reagovať na podozrivé osoby a aktivity v blízkosti Bieleho domu.

Hlavný vyšetrovateľ John Roth uviedol, že nenašiel povolenie k využitiu agentov Tajnej služby na ochranu zamestnanca riešiaceho súkromnú hádku. Správu jeho úradu k tejto kauze majú zverejniť v stredu. 

Litre alkoholu a neviazaný sex

Prípadov zlyhania ochranky okolo Obamu je viac a zaoberá sa nimi Kongres. Ide okrem iného o septembrový vpád bývalého vojaka Omara Gonzalesa ozbrojeného nožom do Bieleho domu, o Obamovu cestu výťahom spolu s ozbrojeným členom najatej bezpečnostnej služby, ale tiež o holdovanie alkoholu ochranky pri Obamových zahraničných cestách.

Prvýkrát sa o naviazanosti ochranky začalo hovoriť v súvislosti s kauzou v Kolumbii. Pred Obamovou cestou do Cartageny viac než desiatka agentov prehýrila noc plnú alkoholu a sexu s prostitútkami. Denník The Washington Post následne napísal, že sa agenti neprístojného správania vrátane plateného sexu dopúšťali vo viac ako sedemnástich krajinách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy