Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Putin nariadil stiahnutie vojakov od hraníc s Ukrajinou
Zdielať na
Zahraničie

Putin nariadil stiahnutie vojakov od hraníc s Ukrajinou

MOSKVA / Ruský prezident Vladimir Putin údajne vydal rozkaz, aby sa od hraníc s Ukrajinou stiahli tisíce ruských vojakov. Vyhlásili to v nedeľu ráno ruské médiá.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že sa na svoje základne vráti 17 600 vojakov, ktorí absolvovali výcvik v Rostovskej oblasti, píše BBC.

"Putin vydal rozkaz na návrat vojakov na základňu," citovali Peskova ruské médiá. Dôvodom má byť ukončenie výcviku.

Moskva už v minulosti niekoľkokrát oznámila stiahnutie svojich vojakov od ukrajinských hraníc, podľa NATO a Spojených štátov však k žiadnemu stiahnutiu nedošlo.

Kyjev a Západ obviňujú Rusko, že podporuje zbraňami aj vojakmi ukrajinských povstalcov v separatistických oblastiach na východe Ukrajiny, čo však Moskva popiera.

Ďalšie rokovania

Najnovší rozkaz prišiel pre plánovanou schôdzkou Putina a ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Stretnúť by sa mali v piatok v Miláne na europsko-ázijskom summite ASEM.

Hovoriť by sa malo práve o konflikte na východe Ukrajiny. Ten si podľa OSN vyžiadal už viac ako 3600 mŕtvych a asi 8500 zranených. Obe strany sa 5. septembra dohodli na prímerí, ktoré je ale pravidelne porušované.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy