Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Ebola už aj v Európe. Španielsko potvrdilo prvý prípad
Zdielať na

Ebola už aj v Európe. Španielsko potvrdilo prvý prípad

MADRID / Španielske ministerstvo zdravotníctva potvrdilo prvý prípad eboly v Európe. Nakazenou je miestna zdravotná sestra.

Úrady pracujú na zistení pôvodu nákazy a prijali prísne opatrenia, ktoré majú zaistiť bezpečnosť občanov.

Sestra sa údajne nakazila od kňaza, ktorého previezli do Madridu zo západnej Afriky. Ten následne chorobe podľahol.

Čierny víkend

Počas posledného víkendu zaznamenal africký štát Sierra Leone 121 úmrtí na ebolu za jediný deň a množstvo nakazených ľudí. Sobota sa stala jedným z najsmrteľnejších dní, odkedy epidémia eboly v západnej Afrike prepukla.

Ebola sa prvýkrát objavila v marci v Guinei a od tej doby sa rozšírila do susednej Libérie a Sierry Leone. Ide o najhoršiu epidémiu tejto choroby od roku 1976, kedy bol vírus identifikovaný.

Prípad nákazy sa objavil aj v Nigérii a Senegale, kde sa ale chorobu podarilo dostať pod kontrolu. Spojené štáty minulý týždeň potvrdili prvý prípad eboly u muža z Libérie, ktorý cestoval do Texasu.

Podľa informácií WHO dosiahol k prvému októbru počet obetí 3 439 z celkového počtu 7 492 zaznamenaných prípadov nákazy.

Schválená vakcína neexistuje

Reakcia na objavenie smrtiacej nákazy bola najskôr pomalá, ale v súčasnosti prúdi do západnej Afriky medzinárodná pomoc a dodávky zdravotníckeho materiálu. Spojené štáty do oblasti vysielajú 4 000 vojakov, aby v Libérii pomohli bojovať proti chorobe.

Veľká Británia a Čína poslali do Sierry Leone 165 členný tím lekárov a zdravotných sestier.

Pozrite si priloženú reportáž:

Ebola je vírusové ochorenie, ktoré spôsobuje vysokú horúčku a krvácanie. Zatiaľ proti nemu neexistuje žiaden schválený liek ani vakcína, takže úmrtnosť je vysoká.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy