Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najmenej 15 mŕtvych počas výbuchu v továrni
Zdielať na

Najmenej 15 mŕtvych počas výbuchu v továrni

SOFIA / Pri stredajšej explózii v továrni na výbušniny na severozápade Bulharska prišlo o život najmenej pätnásť ľudí. Tri ženy boli zranené. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na informácie bulharskej tlačovej agentúry GNES. Príčiny výbuchu nie sú známe.

Prvotné informácie hovorili o desiatich mŕtvych. S odstupom času bilancia narastá. Správy z miesta nehody hovoria už o pätnástich mŕtvych. Kvôli obavám z ďalších explózií môžu byť záchranné a vyšetrovacie tímy nasadené až za 24 hodín po výbuchu, dodala BGNES.

Výroba výbušnín

Podľa agentúry Reuters po veľkej explózii nasledovala séria menších výbuchov. V súkromnom závode sa vyrábajú výbušniny pre civilné použitie, najmä pre doly, a likviduje sa tu stará munícia.

Vedúci sekretariátu ministerstva vnútra Svetlozar Lazarov počet mŕtvych nepotvrdil. Len uviedol, že tu budú obete na životoch. Príčiny výbuchu nie sú známe, hasiči na miesto nehody zatiaľ nesmú vstúpiť.

Zničený bunker

Minister vnútra Jordan Bakalov na tlačovej konferencii vyhlásil, že podľa všetkého v dobe výbuchu bolo v závode 12 robotníkov a traja členovia vedenia firmy. Pri prieskume, ktorý urobili záchranári pomocou bezpilotných lietadiel vybavených termoviznými kamerami ale nebol zaznamenaný žiadny živý človek.

Areál firmy Videx sa nachádza sedem kilometrov od dediny Gorni Lom. Prvý výbuch tam nastal okolo 17:00 miestneho času. "Tragédia je obrovská, všetko je zničené, vrátane bunkra", ktorý mal slúžiť k úkrytu zamestnancov továrne, povedal minister po zasadnutí krízového štábu, ktorý si pozrel zábery, ktoré nasnímali bezpilotné lietadlá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy