Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Policajná razia objavila trhavinu, danubit zabudli v pivnici
Zdielať na

Policajná razia objavila trhavinu, danubit zabudli v pivnici

TURIEC / V obci neďaleko Turčianskych Teplíc našli policajti pri domovej prehliadke danubit. Zo starej pivnice si odniesli jeden a pol kilogramu tejto trhaviny. Podľa odborníka by takéto množstvo dokázalo vyhodiť do vzduchu aj menšiu budovu.

Bratov z Rakše obvinili policajti z nedovoleného ozbrojovania. Oni tvrdia, že za Danubit, ktorý sa našiel v pivnici, nemôžu.

V starom plastovom vreci objavili kriminalisti osemnásť kusov náložiek plastickej trhaviny. Súrodenci priznali, že o danubite vedeli.

"To bolo po otcovi. Robil v lome v Rakši a doniesol to domov," hovorí obvinený Lukáš.

Otec sa k záležitosti vyjadriť nemôže, nakoľko zomrel pred dvoma rokmi. Matka bratov je zúfalá. "Ja ani nespávam. Prisahám, že sme o tom nič nevedeli," hovorí Jana.

Trhavina danubit je podľa odborníka veľmi nebezpečná. Množstvo, ktoré našli v dome, by dokázalo vyhodiť do vzduchu menšiu budovu.

"Jeden a pol kilogramu dokáže spôsobiť obrovské škody. Pokiaľ vybuchne v zastavanej oblasti, tak vysklí v okolí dvesto metrov všetko, čo je zo skla," vysvetľuje Miroslav Witkovský, odborník na výbušniny.

Strach z polície

Okrem trhaviny našli policajti aj ďalšie nebezpečné veci. "V prístavbe sme zaistili tristošesť kusov streliva rôzneho kalibru," dodáva Jana Balogová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

Podľa rodiny sú to všetko veci po ich nebohom otcovi. Súrodenci to chceli odniesť na políciu, no báli sa.

Za nelegálne držanie trhaviny a ozbrojovanie im hrozí až osemročné väzenie.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy