Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kiskov prejav v New Yorku svetoví lídri odignorovali
Zdielať na

Kiskov prejav v New Yorku svetoví lídri odignorovali

NEW YORK / Kým Andrej Kiska vysvetľoval postoj Slovenska k Ukrajine, svetoví lídri sa hrali na mobiloch, čítali si noviny a niektorí členovia delegácií si aj pospali. To by však nášho prezidenta nemalo zaskočiť - dianie v rokovacej sále OSN totiž pripomínalo slovenský parlament.

Ulice newyorského Manhattanu boli v piatok preplnené policajnými autami. Policajti sa z miesta odsťahujú až po skončení valného zhromaždenia OSN, na ktoré pricestovalo asi dvesto hláv štátov z celého sveta.

Na pôde OSN to však vyzeralo podobne ako v slovenskom parlamente - poloprázdna sála a len hŕstka ľudí počúvala prejav nášho prezidenta Andreja Kisku. 

Delegácie a hlavy štátov z celého sveta sa radšej fotili, esemeskovali, čítali noviny, niektorí si dokonca pospali a iní sa Kiskovi počas prejavu otočili chrbtom. "Kolegovia v sále určite počúvali a bol som rád, že zaznel jasný a dlhý potlesk," povedal Kiska po prejave.

sita

"Ľudia si v skutočnosti vypočujú a registrujú prejavy štátnikov, majú ich niekedy aj vytlačené," povedal na margo situácie bývalý veľvyslanec Slovenskej republiky v USA Martin Bútora.

Pozrite si reportáž Adama Zavřela priamo z New Yorku:

Prítomní si mohli vypočuť najmä to, ako prezident Kiska hovoril o Ukrajine. V tomto roku totiž uplynulo dvadsať rokov, odkedy sa Ukrajina vzdala svojich nukleárnych zbraní a mnohé krajiny ako Rusko, Čína či Francúzsko s ňou na oplátku podpísali zmluvu o nenarušiteľnosti hraníc.

Situácia ale teraz vyzerá úplne inak a mnohí pochybujú, či s tým vôbec OSN dokáže niečo spraviť.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy