Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Donecku sa ozývali výbuchy v továrni na zbrane
Zdielať na

V Donecku sa ozývali výbuchy v továrni na zbrane

Zdroj: SITA

DONECK / Nad Doenckom, baštou proruských separatistov na východe Ukrajjiny, sa opäť vznáša dym z výbuchov. Podľa separatistov delostrelecký granát či raketa po intenzívnom rannom ostreľovaní mesta vládnymi vojskami zasiahli dielňu na výrobu trhavín v miestnej chemičke.

Obyvatelia mesta naopak podľa agentúry Interfax tvrdia, že explodoval podnikový sklad výbušnín bez ostreľovania. K obetiam na životoch podľa miestnych úradov nedošlo.

Munícia na likvidáciu

Svedkovia počuli dve či tri explózie, potom nasledovali ďalšie. V podniku zrejme vybuchuje stará munícia určená na likvidáciu. "O 10:35 došlo k priamemu zásahu dielne na výrobu priemyslovej trhaviny, kde zostali zbytky výbušnín. Došlo k výbuchu, následnej k ďalšiemu," uviedol zástupca náčelníka štvrti Ivan Prichoďko.

"Ešte šťastie, že nezasiahli hlavný sklad. Tam je 2 500 ton výbušnín," dodal v televíznom rozhovore.

SITA



Škody na podniku sú síce veľké, továreň je opustená a vzdialená od obytných štvrtí. Výbuchy ale rozbili okná na niektorých budovách.

Upevnenie prímeria

K explóziám v Donecku došlo len pár hodín potom, čo sa zástupcovia Kyjeva a povstalci dohodli v Minsku na upevnení prímeria, vyhláseného pred dvomi týždňami. Často bolo porušované. Do mesta dnes prišlo asi dvesto ruských kamiónov, údajne s humanitárnou pomocou.

Ukrajinská armáda v sobotu ohlásila, že počas uplynulých 24 hodín v oblasti bojových operácií zahynul vojak a ďalších sedem utrpelo zranenie. Na ostreľovanie armáda odpovedala odvetnou paľbou a zabila viac ako dve desiatky vzbúrencov a zničila jeden raketomet a štyri mínomety.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy