Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Medzi prívržencami Islamského štátu sa môžu nachádzať aj Slováci
Zdielať na

Medzi prívržencami Islamského štátu sa môžu nachádzať aj Slováci

BRATISLAVA / Nie je vylúčené, že medzi bojovníkmi Islamského štátu sú aj občania Slovenskej republiky. Slovenská informačná služba (SIS) sa pre Televíziu JOJ vyjadrila, že má indície o osobách, ktoré v ostatnom období vycestovali do oblastí vojnových konfliktov.

Nepokojné časti Iraku, Sýrie, Pásmo Gazy či východná časť Ukrajiny. Regióny, ktoré slovenská informačná služba (SIS) už pred časom označila ako rizikové. K tejto správe dnes, pre TV JOJ dodala tajná služba zásadnejšie informácie týkajúce sa už priamo Slovenska.     

Podozrenie aj na Slovákov

"V súvislosti s ozbrojenými konfliktami v krajinách s bezpečnostným rizikom, o ktorých SIS informovala, existujú indície, že Slovenskú republiku opustilo niekoľko ľudí. Je tam podozrenie, že sa mohli do radikálnych prejavov zapojiť," uviedol hovorca Slovenskej informačnej služby Branislav Zvara.

SlS na konkrétnu otázku TV JOJ či má informácie o konkrétnom počte osôb, ktoré v období od januára 2014 vycestovali zo Slovenska do Iraku či Sýrie, odpovedala takto: "číslo vyjadrujúce počťet takýchto ľudí je zatiaľ jednociferné," tvrdí Zvara.

Slovenská informačná služba je tajomná. Ak by slovenský občan získal výcvik v teroristickej skupine v Iraku, po návrate na Slovensko by znamenal pre krajinu bezpečnostnú hrozbu.

Na zozname deväť ľudí

Tajná služba hovorí maximálne o deviatich osobách zo Slovenska. Nehovorí,   či ide priamo o občanov Slovenska. Podľa expertov na terorizmus a vojenských pozorovateľoch, to, že medzi džihádistami Islamského štátu Irak a Sýria určite Slováci nebojujú, dnes nikto vylúčiť nemôže.

"To vôbec nie je vylúčiteľné. Dokonca si myslím, že je to v budúcnosti pravdepodobné. Do iste miery to závisí od toho, do akej miery sa bude vyvíjať islamská komunita na Slovensku," uviedol odborník na terorizmus Ivo Samson.

"Pokiaľ kauza Islamského štátu bude pokračovať a bude tam cestovať stále viac moslimov z Európy, tá hrozba tu bude," uviedol vojenský a bezpečnostný analytik Lukáš Visinger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy