Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Aj napriek prímeriu sa pri Mariupole strhla prestrelka
Zdielať na

Aj napriek prímeriu sa pri Mariupole strhla prestrelka

KYJEV / Aj napriek prímeriu na východnej Ukrajine, ktoré v piatok uzavrel Kyjev a proruskí separatisti, sa v sobotu večer pri prístavnom meste Mariupol pri Azovskom mori strhla prestrelka aj s nasadením ťažkých zbraní. Oznámili to ukrajinské a ruské média. Zo zodpovednosti sa navzájom obviňujú obe strany.

Na východ od mesta boli podľa reportéra AFP počuť silné výbuchy a na obzore bol vidieť hustý dym. Zrejme horelo kontrolné stanovisko, ktoré až doteraz držali vládne jednotky.

Z miesta prestrelky utekali do mesta ľudia v autách, jedno z nich bolo zasiahnuté. Reportér agentúry Reuters zase videl horieť priemyselné zariadenie, nákladné auto a benzínovú stanicu; podľa ukrajinského dôstojníka v dôsledku delostreleckého útoku.

Priama paľba

"Povstalci porušili prímerie, na predmestí Mariupolu vedú intenzívne ostreľovanie," napísal denník Ukrajinska pravda na svojom webe. "Ruské vojská pri Mariupole vedú z diel priamu paľbu na kontrolné stanovisko (Ukrajincov) pri sídlisku, horí pole," opísala agentúra Unian. Dodala, že obytné domy neboli zasiahnuté. Dobrovoľníci z práporu Azov tvrdia, že boli ostreľovaní i z raketometov, ale na ruskú paľbu neodpovedajú. Predpokladajú, že mesto nie je v ohrození, ale ide len o zastrašovanie.

Naopak separatisti podľa ruskej agentúry ITAR-TASS tvrdia, že ich pozície ostreľovali vládne jednotky z raketometov Grad, na čo boli nútení odpovedať, a tak sa rozpútal boj s použitím ťažkých zbraní.

Výmenu nepotvrdili

"Počas 20 minút zaznelo šesť výbuchov. Potom boli počuť dávky z automatických zbraní. Teraz ale všetko utíchlo," citovala agentúra Interfax očitého svedka, podľa ktorého sa prestrelka odohrala asi polhodinu pred polnocou asi kilometer od sídliska na východnom predmestí Mariupolu.

Informácie o prípadných mŕtvych a ranených doteraz nie sú k dispozícii.

"Ministerstvo obrany" doneckých povstalcov podľa ITAR-TASS nepotvrdilo správy o chystanej výmene zajatcov, na ktorej sa údajne dohodli zástupcovia Kyjeva a separatisti na schôdze v Minsku. "O ničom takom nevieme, v najbližších hodinách sa nič nechystá," povedal nemenovaný predstaviteľ rebelov.

Prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko sa v telefonickom rozhovore zhodli, že prímerie na východe Ukrajiny sa v podstate darí dodržiavať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy