Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ukrajinskí vojaci bojujú s ruskou kolónou, stoja proti desiatkam tankov
Zdielať na

Ukrajinskí vojaci bojujú s ruskou kolónou, stoja proti desiatkam tankov

KYJEV / Ukrajinskí vojaci a pohraničiari podľa ukrajinských médií bojujú s desiatkami tankov a obrnencov, ktorá prenikla na východnú Ukrajinu z Ruska cez hranice neďaleko prístavu Mariupol. Niektoré oficiálne zdroje správy potvrdzujú, iné ich spochybňujú.

"Ukrajinskú hranicu narušila kolóna desiatok tankov a obrnených vozov. Kolónu zastavili pohraničiari. Boje práve prebiehajú," uviedol armádny hovorca Leonid Maťuškin.

"Zatiaľ nemôžem potvrdiť tieto informácie, upresňujú sa. POhraničiari to nepotvrdili. Zatiaľ to všetko vyzerá ako dezinformácia," povedal Oleksij Dmytraškyvskyj.

Kolóna so zbraňami mala prejsť cez hranice okolo piatej ráno. Dostala sa päť až desať kilometrov od priechodu.

Pohraničiari pred útočníkmi mali ustúpiť. Ďalšie správy sa objavili na sociálnych sieťach. V kolóne má byť desať tankov, raketomety, obrnené transportéri a ruskí žoldnieri.

SITA

Armádny analytik Dmytro Tymčuk uistil, že ukrajinskí vojaci zabránili kolóne z Ruska v prieniku do krajiny.

"Nejde o otvorenú inváziu Ruska. Kolóna sa pokúšala preraziť, ale obkľúčili sme ju, preniklo len pár kusov," uviedol Tymčuk na Facebook.

Neskôr upresnil, že hlavnú časť kolóny zastavila paľba ukrajinských diel a len asi desať transportérov, dva tanku a dva nákladné vozy pokračovali v ceste. Armáda sa snaží nepriateľa zničiť.

Ďalší konvoj

Rusko chce vypraviť ďalší konvoj s humanitárnou pomocou na východ Ukrajiny, oznámil šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Upresnil tiež, že Moskva informovala o zámere Kyjeva a dúfa v spoluprácu ukrajinských úradov a Medzinárodného výboru Červeného kríža, píše BBC

"Humanitárna situácia sa nezlepšuje, ale zhoršuje. V najbližšej dobe sa chceme dohodnúť na všetkých podmienkach dodávky druhého konvoja po rovnakej trase. Chceme i účasť ukrajinských pohraničiarov a colníkov. Sme presvedčení, že je to nevyhnutné urobiť tento týždeň," povedal Lavrov.

SITA


Predošlá ruská kolóna prenikla na Ukrajinu v piatok, keď Moskva oznámila, že už nebude tolerovať zdržiavanie. Kyjev protestoval, že kamióny prenikli bez povolenia úradov a bez dohodnutého sprievodu pracovníkov Medzinárodného výboru Červeného kríža.

"Snažili sme sa presne dodržiavať medzinárodné humanitárne právo. Na nákladiakoch nebolo nič iné ako humanitárna pomoc. Do Ruska sa vrátili prázdne," zdôraznil Lavrov.

Peripetie okolo konvoja, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy