Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Z Libanonu vypálili na Izrael dve rakety, zranené aj deti
Zdielať na

Z Libanonu vypálili na Izrael dve rakety, zranené aj deti

Zdroj: SITA

TEL AVIV / Najmenej dve rakety boli v noci vypálené z Libanonu na izraelské územie. Šrapnely zranili dve päťročné deti, ošetrených kvôli šoku muselo byť ďalších osemnásť ľudí. Izrael reagoval delostreleckou paľbou. Kto za útokom stojí, nie je jasné.

Podľa libanonských bezpečnostných zdrojov rakety odpálili neznámi útočníci z obce Zaira, ktorá leží tri kilometre od hraníc s Izraelom. Následne v oblasti začali prelietavať izraelské vrtuľníky.

V polovici júla dopadlo na územie židovského štátu najmenej deväť rakiet vypálených z Libanonu. Libanonskí armádni predstavitelia vtedy uviedli, že za útokmi pravdepodobne stojí malá palestínska skupina a všetko súvisí s izraelskou ofenzívou v Pásme Gazy. To ovláda palestínske hnutie Hamas.

Viac ako dvetisíc obetí

Južný Libanon je baštou šiitského moslimského hnutia Hizballáh, ktoré v súčasnom konflikte Hamasu s Izraelom vyjadrilo pnú podporu palestínskemu hnutiu.

Nový konflikt medzi znepriatelenými stranami si od začiatku júla vyžiadal už viac ako dve tisíc obetí. Zatiaľ posledné prímerie vypršalo v pondelok: po dňovom predĺžení boje začali opäť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy