Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Utrpenie zvierat vo vojne, Izrael trafil slávnu ZOO v Gaze
Zdielať na

Utrpenie zvierat vo vojne, Izrael trafil slávnu ZOO v Gaze

GAZA / Raketomety Izraelcov zasiahli pýchu turistického parku v Al-Bisane v Gaze. Na palestínsko izraelskú vojnu tak doplácajú aj zvieratá v ZOO. Sú traumatizované a choré. Ošetrovateľ, ktorý tu kedysi pracoval je v šoku.

Levy sedia omráčené v tieni malej klietky, vedľa nich ležia rozkladajúce sa mŕtve mačky. O kúsok ďalej sa v obmedzenom priestore krčí pelikán s kačicou. Krokodíl nehybne pozoruje hnijúce bociany. Píše o tom anglický portál DailyMail.

Takýto obraz sa naskytol majiteľom ZOO v turistickej oblasti Al-Bisane v Gaze. Zvieratá boli nechcenými účastníkmi krížovej paľby medzi Izraelom a palestínskymi ozbrojencami, ktorá zabila viac ako 1 960 Palestínčanov a 67 ľudí na izraelskej strane. "Zvieratá uhynuli v dôsledku izraelských náletov," povedal riaditeľ parku Shadi Hamad. 

Getty Images

Špinavé klietky

Na zničených miestach je cítiť smrad zo špinavých klietok, ktoré neboli celé dni vyčistené. "Pred vojnou bola oblasť veľmi pekná. Boli tam stromy, veľa zelene, palmy. Bol to priestor pre deti, ihriská a priestory pre rodiny s deťmi," povedal ošetrovateľ Farid al-HISS.

Getty Images

Getty Images

"Zabili osem opíc a pštrosa a aj leví výbeh bol zničený," opisuje Farid.
Raketové odpaľovacie systémy ležali medzi troskami na okraji parku. V blízkosti veľkej budovy, ktorá bola tiež zasiahnutá izraelskými leteckými údermi.

Zvuk bombardovania

Jabaliyjská oblasť severne od mesta Gaza taktiež utrpela škody. Aj tu sa nachádza ZOO. "Zvuk bombardovania ovplyvňuje zvieratá. Keď vtáky počuli ostreľovanie, mávajú okolo uzavretého priestoru v panike, pretože sú vydesené," povedal Aamir Abu Warda, riaditeľ Jabaliya parku.

Getty Images

Päťdňové prímerie medzi militantným hnutím Hamas a Izraelom vyprší v pondelok krátko pred polnocou, jeho ďalšie pokračovanie zatiaľ dohodnuté nie je. Izrael dokonca začal rozmiestňovať vojská pri hraniciach s pásmom Gazy. Ráno na západnom brehu Jordánu izraelskí vojaci zdemolovali dom Palestínčana, ktorý sa mal podieľať na vražde izraelských tínedžerov. Únosom a zabitím troch chlapcov sa súčasný ozbrojený konflikt začal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy