Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Na Havaj dorazí hurikán po 22 rokoch
Zdielať na

Na Havaj dorazí hurikán po 22 rokoch

HONOLULU / Havajské ostrovy čakajú v najbližších dňoch silné hurikány. Miestni obyvatelia sa pripravujú na úder hneď dvoch v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesol server LA Times.

Podľa Národného strediska pre hurikány (NHC) dosiahol vietor v hurikáne Julio rýchlosť 155 kilometrov za hodinu, čo ho zaradilo do druhej z piatich kategórií.

V súčasnosti sa nad Pacifikom pohybuje severozápadným smerom rýchlosťou 28 kilometrov za hodinu a k brehom Havaja by mal doraziť v sobotu, píše LA Times.

Obyvatelia v panike

Bude mu predchádzať úder hurikánu Iselle, ktorý mal podľa pôvodných predpovedí do štvrtku výraznejšie zoslabnúť na tropickú búrku, ale nestalo sa tak.

Na Havaj prinesie vietor s rýchlosťou cez 130 kilometrov za hodinu, prívalové dažde a lokálne záplavy.

Pozrite si priložené video:

Miestne úrady uisťujú obyvateľov, že sú na príchod búrky pripravené a vyzývajú ich, aby nepanikárili. Ľudia sa chystajú na náročnú skúšku a nakupujú zásoby pitnej vody a potravín.

SITA

Jediná výnimka

Havaj postihujú hurikány len zriedka. V roku 2009 to bol hurikán Neki a o dva roky skôr Flossie, ktoré ale neprešli priamo cez územie ostrovov. Spôsobili malé škody.

Výnimkou bol v roku 1992 hurikán Iniki, ktorý na ostrove Kauai zabil šesť ľudí a spôsobil materiálne škody za 2,4 miliardy dolárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy