Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Obama čelí žalobe kvôli reforme zdravotníctva
Zdielať na

Obama čelí žalobe kvôli reforme zdravotníctva

Zdroj: SITA

WASHINGTON / Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu zásluhou republikánskych hlasov schválila návrh na podanie žaloby na prezidenta Baracka Obamu. Podľa nej mal prekročiť právomoci pri presadzovaní zdravotníckej reformy známej ako Obamacare z roku 2010.

Z demokratických poslancov návrh nikto nepodporil. Podľa nich ide o predohru kampane pred jesennými voľbami do Kongresu.

Obama zašiel podľa republikánov priďaleko, keď svojvoľne a v rozpore s ústavou presadzoval jednotlivé časti reformy amerického zdravotníctva.

Dosť síl na presadenie

Reforma od začiatku vyvolávala kritiku všetkých republikánskych poslancov. Tvrdia, že im nejde o voľby, trvajú iba na dodržiavaní ústavného poriadku. O časovom pláne podania žaloby nemajú ešte poslanci jasno.

Špekulácie o ústavnej žalobe na prezidenta sú medzi republikánskymi poslancami bežné. Pravdepodobne budú mať k jej presadeniu dosť sily. Očakáva sa, že po novembrových voľbách si udržia väčšinu v Snemovni reprezentantov a posilnia v Senáte, ktorý doposiaľ ovládali demokrati.

V súlade s ústavou

Americký prezident snahy o podanie žaloby kritizuje. Podobné hlasovanie podľa neho oberá poslancov o čas, ktorý by mali venovať dôležitejším problémom. Odhlasovaný návrh označil za politické kaskadérstvo.

Demokrati sú presvedčení, že Obamov postup pri presadzovaní zdravotníckej reformy bol zákonný a v súlade s americkou ústavou.

O tri roky koniec mandátu

"Myslíme si, že tento návrh nemá opodstatnenie. Dúfame, že si to myslí aj americký národ. Je to strata peňazí a času. Zároveň odvádza pozornosť od dôležitých vecí," povedal poslanec Demokratickej strany Steny Hoyer.

Americké súdy nie sú príliš ochotné miešať sa do kompetenčných sporov Kongresu a prezidenta.

Aby republikáni na súde uspeli, museli by dokázať, že Obama svojím konaním poškodil Snemovňu reprezentantov. V prípade, že by žalobcovia uspeli, nie je isté, že verdikt padne ešte v čase Obamovho mandátu do januára 2017.

Pre všetkých Američanov

Zdravotnícka reforma známa ako Obamacare bola prezidentovým najdôležitejšou vnútropolitickou témou od prvej volebnej kampane z roku 2008.

Jej kľúčovou súčasťou je povinné zdravotné poistenie pre všetkých Američanov, ktoré nebolo v USA predtým obvyklé.

Technické problémy a enormné náklady

"Náš systém zdravotníctva sa výrazne zlepšil. Vďaka zákonu sme miliónom ľudí zaistili ekonomickú istotu a zdravotné poistenie, ktoré ešte pred pár rokmi nemali. Musíme byť na to hrdí," vyhlásil pred časom Obama.

Reformu sa od počiatku stretáva s kritikou republikánov i s technickými problémami. Mnohým ľuďom zdražela zdravotná starostlivosť. Podľa niektorých hlasov nevyriešila to základné - náklady na liečbu, ktoré sú v Spojených štátoch enormne vysoké.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy