Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ukrajinská armáda dobyla ďalšie mesto
Zdielať na

Ukrajinská armáda dobyla ďalšie mesto

AVDIJIVKA / Ukrajinská armáda získala pod kontrolu mesto Avdijivka v Doneckej oblasti. V priebehu jedného dňa pri stretoch na východe Ukrajiny zahynulo 19 ľudí. Ukrajinský prezident Porošenko požiadal Bielorusko, aby usporiadalo mierové rozhovory s Ruskom a zástupcami OBSE.

Ukrajinskí vojaci oslobodili mesto Avdijivka od proruských povstalcov v Doneckej oblasti. Pokračujú v útoku na mesto Pervomajsk v Luhanskej oblasti.

Armáda vo svojom komuniké predpovedala, že sa separatisti vyhnú obkľúčeniu a udržia si kontrolu nad časťou hranice s Ruskom, odkiaľ sú podľa Kyjeva zásobovaní zbraňami a muníciou.

Podľa agentúry ITAR-TASS zomrelo za 24 hodín devätnásť ľudí, 31 je zranených. V Berestove zranil výbuch míny sedem ľudí vrátane troch detí. Boje na Ukrajine si vyžiadali ďalšie obete z radu civilistov.

Všetci v kritickom stave

"Najmladšie dieťa má rok a dva mesiace. Všetci ostatní sú vo vážnom stave. Našťastie nikto nezomrel," citovala agentúra Interfax vyhlásenie oblastnej správy.

Poradca ministra vnútra Anton Heraščenko uviedol, že najhoršie je na tom práve najmladšie dieťa, ktoré sa nešťastnou náhodou ocitlo na dvore, kde medzi hrajúcimi sa deťmi vybuchol granát.

Rokovanie s Ruskom

Ukrajinský prezident Petro Porošenko požiadal Alexandra Lukašenka z Bieloruska o pomoc s usporiadaním schôdzky so zástupcami Ruska.

V hlavnom meste Bieloruska v Minsku sa má rokovať o prepustení zajatcov proruských separatistov a zaistení prístupu medzinárodných expertov na miesto, kde dopadol malajzijský boeing. Američania tvrdia, že lietadlo zostrelili povstalci omylom.

Separatisti bránia vyšetrovateľom v prístupe k zostrelenému lietadla. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy