Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Za letecké nešťastie si môžete sami, odkazuje Putin
Zdielať na

Za letecké nešťastie si môžete sami, odkazuje Putin

WASHINGTON, KYJEV / Ruský prezident Vladimir Putin povedal, že Kyjev nesie plnú zodpovednosť za zrútenie malajzijského lietadla, pretože sa odohralo na Ukrajine. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Štvrtkový pád malajzijského lietadla s takmer 300 ľuďmi na palube na nepokojnom východe Ukrajiny zrejme nebol nehodou, stroj bol očividne odprataný z oblohy. Prehlásil to americký viceprezident Joe Biden.

Kyjev a proruskí separatisti sa navzájom obviňujú, že stroj zostrelili. Ukrajinský prezident Petro Porošenko chce zorganizovať medzinárodné vyšetrovanie, ktoré má tragédiu objasniť. Nešťastie nikto neprežil. Na Ukrajine zostrelili lietadlo s 295 pasažiermi, nikto neprežil.

Záchranári zatiaľ našli 121 tiel.

"Je to skutočne znepokojivá udalosť," prehlásil Biden. Dodal, že USA zatiaľ nepozná všetky podrobnosti, ale že lietadlo bolo očividne zostrelené, žiadna nehoda, zmetené z oblohy. "Je tu mnoho otázok, ktoré musia byť zodpovedané. My tie odpovede dostaneme a podľa toho podnikneme ďalšie kroky," dodal.

Toto video nasnímali krátko po páde obyvatelia neďalekého mesta:

Telefonát

O tragédii spolu ešte vo štvrtok hovorili Porošenko a americký prezident Barack Obama. "Prezidenti zdôraznili, že všetky dôkazy z miesta havárie musia zostať na mieste na ukrajinskom území, aby medzinárodní vyšetrovatelia mohli preveriť všetky aspekty tragédie," povedal k telefonátu Biely dom. Obama tiež Porošenkovi sľúbil, že americkí experti poskytnú Ukrajine pomoc.

Agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného amerického vládneho predstaviteľa napísala, že tajné služby Spojených štátov sú presvedčené, že malajzijský stroj letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru zasiahla raketa zem-vzduch. Rozviedka podľa tohto zdroja analyzuje, či bola strela vypálená z ukrajinského, či ruského územia.

Nemajú kapacity

Spomínaný vládny predstaviteľ dodal, že je zrejme nepravdepodobné, že by za pádom lietadla stáli ukrajinské vládne sily, pretože vraj nemajú potrebné kapacity. AP k americkému vyšetrovaniu poznamenala, že USA má vyspelú techniku, ktorá dokáže zistiť odpálenie rakiet.

Malajzijské aerolinky spresnili zoznam cestujúcich, ktorých bolo 283, teda o troch viac, než sa doteraz uvádzalo. Údaj 15 členov posádky zostáva nezmenený. Medzi pasažiermi boli aj tri bábätká. Z 298 ľudí na palube bolo 154 občanmi Holandska, 43 Malajzie a 27 Austrálie. Medzi cestujúcimi boli tiež obyvatelia Indonézie, Británie, Nemecka, Belgicka, Filipín a Kanady. Národnosť 41 ľudí nebola zatiaľ overená.

Pozrite si zábery z miesta, kde lietadlo dopadlo:

Rada bezpečnosti OSN

Malajzijská letecká spoločnosť uviedla, že trasa letu cez východnú Ukrajinu bola Medzinárodnou organizáciou pre civilné letectvo (ICAO) prehlásená za bezpečnú. Aerolinky už tiež podobne ako iné letecké spoločnosti oznámili, že sa ukrajinskému vzdušnému priestoru budú vyhýbať alternatívnymi trasami.

Tragédiou sa bude v piatok o 16:00 SELČ zaoberať Rada bezpečnosti OSN, ktorá sa mimoriadne zíde na žiadosť Británie. Z návrhu spoločného prehlásenia, z ktorého citovala agentúra Reuters, vyplýva, že tento vrcholný orgán OSN vyzve k výzve k vyšetrovaniu podľa medzinárodných štandardov pre civilné letectvo a k tomu, aby všetky zúčastnené strany okamžite poskytli vyšetrovateľom prístup na miesto zrútenia.

Biela vlajka

Trosky stroja sú podľa AP od seba vzdialené niekoľko kilometrov, čo nasvedčuje tomu, že stroj sa ešte pred dopadom rozlomil. Kokpit a jeden z motorov leží kilometer od seba. Miestni tvrdia, že chvost lietadla je vzdialený desať kilometrov. Záchranári pracujúci na mieste nešťastia označujú miesta nálezov tiel tyčami s bielou vlajkou.

Ruský prezident Vladimir Putin povedal, že Kyjev nesie plnú zodpovednosť za zrútenie malajzijského lietadla, pretože sa odohralo na Ukrajine. Informovala o tom agentúra RIA Novosti. Nešťastie by sa podľa šéfa Kremľu nestalo, keby ukrajinská armáda neobnovila vojenskú operáciu proti povstalcom na východe Ukrajiny.

Objektívny obraz

"K tejto tragédii by nedošlo, ak by v krajine panoval mier a keby neboli obnovené bojové akcie na juhovýchode Ukrajiny," citovala Putina tlačová služba Kremľu. Prezident zároveň pripomenul, že svojho ukrajinského partnera Petra Porošenka opakovane vyzýval k obnoveniu pokoja zbraní. Píše o tom americký portál Time.com.

"Musíme urobiť maximum pre to, aby ruská, ukrajinská i svetová verejnosť mali k dispozícii objektívny obraz toho, čo sa stalo," informoval podľa agentúry Interfax Putin pri večernej porade venovanej ekonomickým otázkam, ktorá začala minútou ticha za obete leteckej tragédie.

Experti OBSE

Proruskí separatisti na Ukrajine umožnia bezpečný prístup medzinárodným expertom k troskám malajzijského dopravného lietadla, informovala o tom Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

"Kontaktná skupina" zložená zo zástupcov OBSE, Ruska a Ukrajiny pri videokonferencii vyzvala povstalecké činitele, aby miesto nešťastia, ktoré sa nachádza v oblasti pod ich kontrolou, uzavreli. Rebeli sľúbili, že umožnia bezpečný prístup na miesto štátnej vyšetrovacej komisii, vrátane medzinárodných vyšetrovateľov, a že im členom zaručí bezpečnosť.

Proruský separatistický líder Igor Girkin (uvádzaný tiež pod menom Strelkov) priznal zodpovednosť za zostrelenie lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad Ukrajinou. Lietadlo spadlo na východne krajiny pri hraniciach s Ruskom. Letelo z Amsterdamu do Kuala Lumpur. "Práve sme zostrelili lietadlo niekde nad Doneckou oblasťou. Leží tam za baňou Progress," uviedol v odkaze na banské mesto s asi 80 000 obyvateľmi.

Naše nebo

"Varovali sme vás, aby ste nelietali na našom nebi," dodal na svojom účte na VK, ruskej verzii Facebooku. Stelkov a jeho skupina Donecká ľudová armáda si očividne malajzijské civilné lietadlo pomýlili s ukrajinským bojovým lietadlom.

Vyhlásenie Strelkov po zistení, že išlo v skutočnosti o komerčný let vezúci 295 nevinných ľudí, vymazal. Na internete sa už medzičasom objavila aj údajná odchytená konverzácia medzi povstalcami o zostrelení lietadla. Uviedol internetový portál news.com.au

Súvisiace články

Najčítanejšie správy