Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rusko a rebeli odmietajú Porošenkove prímerie
Zdielať na

Rusko a rebeli odmietajú Porošenkove prímerie

Zdroj: SITA

KYJEV / Ukrajinský prezident Petro Porošenko počas štvrtkového telefonického rozhovoru s americkým viceprezidentom Joeom Bidenom povedal, že Rusko a proruskí separatisti odmietajú komunikovať o zastavení paľby, či už na Ukrajine, v Rusku alebo inej krajine.

Separatisti tvrdia, že si Ukrajinci stanovili neprijateľné podmienky. Chceli vraj, aby rebeli zložili zbrane ešte pred začatím rozhovorov.

Biden údajne Porošenkovi sľúbil, že sa USA v medzinárodnom spoločenstve zasadia za to, aby Rusko niesli následky pre pokračujúcu podporu separatistov.

Porošenko mal o márnych snahách informovať aj nemeckú kancelárku Angelu Merkel. Prezident kancelárku uistil, že je ochotný pristúpiť na prímerie, avšak to musí byť obojstanné a overiteľné, teda pod nezávislým dohľadom. Taktiež musí byť sprevádzané kontrolou hraníc a začiatkom politických rozhovorov.

Tlak na Putina

Rusko v posledných dňoch začalo s diplomatickou ofenzívou s cieľom primäť Porošenka zastaviť bojovú operáciu na východe krajiny. Kremeľ vo štvrtok informoval, že vedúci predstavitelia Ruska, Nemecka a Francúzska sa zhodli, že na východe Ukrajiny je potrebné ďalšie prímerie.

Francúzsky prezident François Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkel údajne požiadali Putina, aby pritlačil na separatistov s cieľom prinútiť ich k rozhovorom. Zároveň ho vyzvali, aby prijal konkrétne opatrenia na kontrolu rusko-ukrajinských hraníc. Kyjev sa totiž opakovane sťažuje, že Rusi posielajú separatistom bojovníkov a výzbroj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy