Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Už aj Nemci si schválili minimálnu mzdu
Zdielať na

Už aj Nemci si schválili minimálnu mzdu

Zdroj: SITA

Dolná komora nemeckého parlamentu schválila zavedenie celoštátnej minimálnej mzdy. Jej výšku zákonodarcovia stanovili na 8,50 eura za hodinu. Začiatok postupného zavádzania minimálnej mzdy je naplánovaný na rok 2017.

Je to jedna z najzásadnejších reforiem stredoľavej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), ktorá je súčasťou širokej vládnej koalície kancelárky Angely Merkel (CDU). Za opatrenie hlasovalo 535 členov Bundestagu, proti bolo päť poslancov a 61 sa hlasovania zdržalo. Legislatívu ešte musí schváliť aj horná komora parlamentu Bundesrat.

Podľa SPD ide o dôležitý nástroj na vyrovnanie sociálnych rozdielov v krajine. "Ťažko pracujúci, lacní a neochránení. To bola realita miliónov zamestnancov v Nemecku. Tomu je teraz koniec," uviedla ministerka práce za SPD Andrea Nahles, ktorá dohliadala na podobu navrhnutej legislatívy.

Politické rozhodnutie

Podľa analytika INESS Radovana Ďuranu ide v tomto prípade o politický boj s vplyvom odborov. "Zavedenie minimálnej mzdy v Nemecku je politické rozhodnutie. Vzhľadom na to, že veľká časť Nemcov robila doteraz pod úrovňou minimálnej mzdy, tak je veľkou otázkou, ako sa toto rozhodnutie prejaví na pracovnom trhu. Minimálna mzda je ochranou zamestnaných, ale prekážkou pre zamestnávateľov."

Trvať to bude 2 roky

Niektoré sektory budú mať na zavedenie minimálnej mzdy v Nemecku až dva roky. Počas nich sa majú na zmeny adaptovať. Opatrenie sa nebude týkať neplnoletých a dlhodobo nezamestnaných, ktorým môžu za splnenia určitých podmienok určiť nižšiu ako minimálnu mzdu.

Ľavicovo orientované mimovládne organizácie zaoberajúce sa touto problematikou množstvo výnimiek kritizujú. Pravičiari sa zase obávajú, že minimálna mzda zo stredno a dlhodobého hľadiska poškodí nemeckú ekonomiku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy