Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Bývalého prezidenta Francúzska Sarkozyho zadržala polícia
Zdielať na

Bývalého prezidenta Francúzska Sarkozyho zadržala polícia

PARÍŽ / Bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho zadržala polícia. Jeho väzba môže trvať dvadsaťštyri hodín. Protikorupčná polícia ho chce podľa agentúry AFP vypočúvať kvôli prípadnej úlohe v korupčnej kauze.

Sarkozyho zatkli v utorok ráno okolo ôsmej hodiny v sídle Ústredného úradu pre boj s korupciou. 

Už v pondelok zatkli Sarkozyho právnika Thierryho Herzoga sudcu Gilberta Patricka, či generálneho riaditeľa trestného oddelenia kasačného súdu Aziberta Sassousta. Všetci traja muži sú spájaní s korupčnou kauzou.

Dôverné informácie

Podľa informácií Le Monde vyšetrovatelia veria, že odhalili sieť informátorov vo vnútri polície a justície.

Polícia zisťuje, či sa Sarkozy nesnažil od prokuratúry získať dôverné informácie výmenou za prísľub prestížneho postu a či niekto Sarkozymu nedal informácie o odposluchu jeho telefonátov.

Kampaň za peniaze Kaddáfiho

Protikorupčná polícia taktiež preveruje, či niekto neoprávnene neinformoval Sarkozyho o tom, že jeho telefonáty boli v roku 2013 odpočúvané. Toto mimoriadne opatrenie týkajúce sa bývalého prezidenta justícia nariadila v prípade podozrenie, že bývalý líbyjský diktátor Muammar Kaddáfi financoval Sarkozyho víťaznú volebnú kampaň v roku 2007. Sarkozy bol hlavou štátu do roku 2012.

Podľa denníka Le Figaro exprezident prišiel na základe predvolania na protikorupčné oddelenie polície na parížskom predmestí Nanterre krátko pred ôsmou hodinou ráno. Čaká ho viac ako štvorhodinové vypočúvanie.

Náhly obrat

Náhly obrat vo vyšetrovaní, ktoré ohľadne podozrenia z korupcie začalo 26. februára, prichádza v dobe, keď Sarkozy je v krajine stále viac spomínaný ako možný záchranca pravicovej strany UMP, ktorá sa ocitla v bezprecedentnej kríze v dôsledku škandálu okolo falošných faktúr.

Silnejú hlasy, aby sa Sarkozy vrátil do čela strany a v budúcich voľbách opäť usiloval o prezidentský úrad. Meno Sarkozy sa podľa agentúry Reuters objavuje vo vyšetrovaní v celkom šiestich rôznych prípadoch. Exprezident obvinenia odmieta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy