Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ukrajina chce uzavrieť hranice s Ruskom, Rusi protestujú
Zdielať na

Ukrajina chce uzavrieť hranice s Ruskom, Rusi protestujú

Zdroj: SITA

KYJEV / Ukrajinský parlament schválil v utorok prezidentský návrh na posilnenie ochrany hraníc s Ruskom. Vláda má v priebehu mesiaca zaistiť, aby sa hraničné priechody do Ruska uzavreli. Pozemná hranica na východe Ukrajiny má byť zaistená podľa rovnakých štandárd, ako vonkajšia hranica Európskej únie.

Uzavrieť chcú aj priechody z Ukrajiny do separatistického moldavského Podnestria, ktoré kontroluje ruská armáda. Ukrajinská hranica s Ruskom je dlhá takmer dve tisíc kilometrov.

Návrh na posilnenie pohraničnej stráže a uzatvorenie hraničných priechodov prešiel parlamentom až v druhom hlasovaní. V prvom sa za vyslovilo 203 poslanocov, pričom potrebných bolo 226 hlasov. Pri opakovanom hlasovaní už návrh prešiel väčšinou 261 hlasov.

Chce plniť sľuby

Prezident Petro Porošenko v pondelok na schôdzi Rady národnej bezpečnosti a obrany oznámil, že do konca týždňa odštartuje realizáciu svojho mierového plánu vyhlásením prímeria na východe krajiny. Podmienkou ale je pevnejšia ochrana hraníc pred možným prenikaním zbraní, munície a povstaleckých posíl z Ruska.

Napomôcť Porošenkovmu plánu má "jednostranná demarkácia" rusko-ukrajinskej hranice s použitím technických prostriedkov a "zložitých inžinierskych systémov". Na ich financovanie čerpá vláda peniaze zo štátneho rozpočtu.

Menej priechodov

Počet priechodov sa má znížiť, no o konečnom čísle rozhodne vláda. Zo štátneho rozpočtu tiež uvoľnia prostriedky na zvýšenie počtu príslušníkov pohraničnej stráže.

Rusko proti chystanej zmene hraničného režimu protestovalo. Šéf zahraničného výboru Štátnej dumy Alexej Puškov povedal, že Rusko "jednostrannú demarkáciu" hraníc neuznáva a je presvedčené, že pripravované ukrajinské opatrenia "odporujú všetkým normám medzinárodného práva".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy