Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ochranka zmarila atentát na ukrajinského prezidenta Porošenka
Zdielať na

Ochranka zmarila atentát na ukrajinského prezidenta Porošenka

KYJEV / Perezidentská ochranka v Kyjeve zmarila prípravy na atentát na ukrajinského prezidenta Porošenka. Zabiť ho mala silná nálož umiestnená pri vchode do jeho rezidencie. Hliadkujúci policajti zahliadli atentátnika, ktorý stihol ujsť.

"Bola to naozaj silná trhavina," cituje portál iDnes.cz policajného hovorcu. Nálož obsahovala kovové súčiastky na zvýšenie ničivého účinku. Odpáliť ju mali mobilným telefónom.

Bombu odhalila v noci z piatka na sobotu pouličná hliadka, ktorá zahliadla pri prezidentskej vile v centre Kyjeva podozrivú osobu. Muž, ktorý bombu na miesto ukladal, utiekol.

Týždeň v úrade

Porošenko zložil prísahu v parlamente a nastúpil do úradu 7. júna. Stal sa piatou hlavou ukrajinského štátu.

Ako nový prezident vyzval proruských povstalcov, aby zložili zbrane, ponúkol im amnestiu a koridory na návrat ruských ozbrojencov späť do vlasti. "Nechcem vojnu, nechcem pomstu. Chcem nastoliť mier. Začnem tým, že navrhnem mierový plán," vyhlásil Porošenko v inauguračnom prejave, ktorý predniesol po zložení prísahy.

Pozrite si inaugurácia Petra Porošenka:

Porošenko zdôraznil aj to, že krymský polostrov, ktorý v marci anektovali Rusi, stále považuje za súčasť Ukrajiny. "Krym bol, je, aj bude súčasťou Ukrajiny. O tom nebudeme diskutovať," povedal.

Nový prezident nemieni pristúpiť na federalizáciu Ukrajiny, k čomu sa ju snaží Moskva už dlhšie prinútiť. Porošenko zdôraznil, že Ukrajina zostane jednotným štátom. VIAC TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy