Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Extrémisti v Keni opäť útočili, zabili 15 ľudí
Zdielať na

Extrémisti v Keni opäť útočili, zabili 15 ľudí

NAIROBI / Príslušníci somálskej nábožensko-extrémistickej skupiny aš-Šabáb v noci z pondelka na utorok uskutočnili ďalší útok na území Kene. Na východnom pobreží Kene zabili pätnásť ľudí. Podľa kenského policajného hovorcu Masouda Mwinyiho ozbrojenci napadli dedinu Majembeni ležiacu v rovnakej oblasti ako mesto Mpeketoni, kde si ich vyčíňanie vyžiadalo už 48 obetí.

Ozbrojenci údajne chodili od dverí k dverám a pýtali sa, či sú muži vnútri moslimovia a či hovoria po somálsky. Ak ich odpovede neuspokojili, začali strieľať. Somálska skupina medzitým potvrdila, že stojí za útokom v meste Mpeketoni, kde muži vyzbrojení samopalmi napadli policajnú stanicu a dva hotely.

Útoky poukázali na nedostatočnú bezpečnosť v prímorskej oblasti blízko hranice so Somálskom, v ktorej sa nachádza i stredisko Lamu vyhľadávané v minulosti zahraničnými turistami.

Spriaznení s Al-Káidou

Islamisti spriaznení s Al-Káidou sa už dlhšie vyhrážajú teroristickými útokmi v Keni, ktoré majú byť pomstou za kenskú vojenskú prítomnosť v Somálsku.

Hnutie používajúce arabský názov Harakat aš-Šabáb al-Mudžáhidín (Hnutie mudžáhidskej mládeže) naďalej kontroluje niektoré časti Somálska, medzi jej prívržencami je však aj mnoho Keňanov.

Milícia Šabáb bojuje proti somálskej vláde v snahe zaviesť v krajine islamské právo šaría. Spáchali už niekoľko teroristických útokov na území Kene v odvete za keňskú účasť vo vojenskej medzinárodnej misii, ktorú na pomoc vláde vyslala Africká únia.

Plánované etnické násilie

Kenský prezident Uhuru Kenyatta v utorok prehlásil, že za útokmi nestojí hnutie Šabáb, ale miestne politické sily. Išlo vraj o plánované etnické násilie namierené proti Keňanom. Nepriamo tak obvinil početnú somálsku skupinu žijúcu na východe krajiny.

Británia, Francúzsko, Austrália, Kanada i USA v posledných mesiacoch varovali pred zvýšeným teroristickým ohrozením v krajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy