Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V Nemecku a Poľsku zabíjajú horúčavy
Zdielať na

V Nemecku a Poľsku zabíjajú horúčavy

Zdroj: SITA

BERLÍN/VARŠAVA / Tropické počasie, ktoré od víkendu sužujú Európu, si vyžiadalo prvé obete. V Poľsku sa cez víkend utopilo desať ľudí. V mnohých prípadoch zohral úlohu alkohol. Nemecko zaznamenalo najteplejší začiatok júna v histórii. V Bavorsku namerali 36,7 stupňov Celzia, informoval nemecký Focus.

Neďaleko bavorského Würzburgu bolo v pondelok večer nameraných rekordných 36,7 stupňov Celzia. Podľa nemeckej meteorologickej služby išlo o najteplejší deň od začiatku záznamov. Najvyššia teplota bola nameraná v blízkosti mesta Karlsruhe a to až 35,6 stupňov.

Na najvyššej hore Nemecka Zugspitze (2962 metrov nad morom) bolo v nedeľu neobyčajne teplo. Meteorológovia namerali 13,8 stupňov. Naposledy takéto teploty zaznamenali v roku 1998, píše nemecký Focus.

Meteorologička Claudia Hinz, ktorá na najvyššej hore slúži, si teplo pochvaľuje. "Je to veľmí príjemné, hoci som musela kvôli teplu začať pracovať o tri a pol hodiny skôr ako obvykle."

Popadané stromy a mŕtvy cyklista

Pláže Severného a Baltského mora, jazerá, kúpaliská a reštaurácie boli plné ľudí, kým ich nevyhnali búrky. Nad niektorými regiónmi Nemecka sa zatiahli temné mraky. Prudké lejaky boli hlásené zo severovýchodu.

Búrka, ktorá v noci na utorok zasiahla nemecký štát Severné Porýnsko-Vesfálsko, si vyžiadala jednu obeť. Búrku sprevádzal silný vietor s rýchlosťou miestami až 150 kilometrov za hodinu.

V Düsseldorfe zastavili premávku metra a v okolí mesta aj železničnú dopravu. Viacero ciest v najľudnatejšom nemeckom štáte je neprejazdných pre popadané stromy. O život prišiel päťdesiatročný cyklista, ktorého zasiahol padajúci strom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy