Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pozor, budú padať teplotné rekordy
Zdielať na

Pozor, budú padať teplotné rekordy

SLOVENSKO / Nový júnový týždeň začína pravým letným počasím. Teplý vzduch vo vyšších vrstvách atmosféry aj dnes prinesie extrémne vysoké denné teploty. V nedeľu sa prepisovali teplotné rekordy v Bratislave, Piešťanoch a Žiline. Dnes tomu nebude inak.

V pondelok by mohli teplotné rekordy prekonať Bratistlava, Piešťany ale aj Poprad. Pri slnečnej oblohe sa vzduch zohreje na 28 až 33 °C. Vietor nás neosvieži, pretože bude viať len slabý a premenlivý.

Ojedinele sa môžu v hornatých častiach krajiny objaviť prehánky, prípadne búrky z tepla. V utorok sa Slovensko prichystá na ešte vyššiu teplotu, ktorá bude na hranici dlhodobých teplotných rekordov.

Dodržiavajte pitný režim

V horúčavách by sme mali vypiť viac ako štyri litre tekutín denne. Ide najmä o vodu a čaje, nie o sladené nápoje.Podľa záchranárky Márie Schmidtovej ľudia zvyknú vyhľadávať rýchlu zdravotnú pomoc najmä popoludní. "Celý deň trávia na slnku, nedodržiavajú pitný režim. Na základe toho majú pocit na odpadnutie, závrate a bolesti," tvrdí záchranárka.

Niektorí ľudia môžu byť pre nedostatok tekutín dehydratovaní. Tento stav môže spôsobiť aj pokles krvného tlaku, svalové kŕče, poruchy srdcového rytmu či ťažkú mozgovú príhodu. Dokonca však aj infarkt.

"Pri nedodržiavaní pitného režimu sa krv zahusťuje, ten prietok cez tepny je zložitejší, tá hustá krv sa nevie dostať úplne všade, či už na srdci alebo na mozgu," opisuje kardiológ Peter Lukáč. VIAC TU.

Opaľovací manuál

S horúčavami, ktoré nás čakajú, je neodmysliteľne spojené aj opaľovanie. Chcete vedieť ako je to s UV filtrami? Môžu sa opaľovať aj tehuľky? A čo make-up a slnko? Rady dermatovenerologičky si môžete prečítať TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy