Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Ľudia stále odstraňujú následky po veľkej vode
Zdielať na

Ľudia stále odstraňujú následky po veľkej vode

BRATISLAVA / Presne pred rokom sa Bratislava a okolie pasovala s povodňami. Zapísali sa do histórie aj tým, že čo sa týka výšky hladiny Dunaja, prekonali tie z roku 2002. Niektorí obyvatelia bojujú s následkami dodnes.

Rozvodnený Dunaj vyzeral pred rokom ako veľké more. V niektorých úsekoch dosahoval aj dvojnásobok svojej bežnej šírky. Niektoré miesta boli dostupné len na člnoch.

Najkritickejšie to vyzeralo v okolí Devína. Tam boli ľudia odrezaní od sveta. A dostať sa tam dalo len na transportéroch.

Štvrtého júna dosiahla hladina Dunaja výšku viac ako deväť metrov, pozrite si reportáž:



Pod vodou sa ocitli nielen záhrady ale aj rodinné domy. Pred rokom to v dome jedného z obyvateľov, Rasťa, vyzeralo hrozivo. Zažil už približne desať povodní. Opravy si robí pomaly a svojpomocne. "Ešte musím urobiť elektrinu," hovorí.

Lodenicu pri karloveskom ramene zaplavila spodná voda. K niektorým budovám sa kajakári dostali len na kajakoch. "Dodnes sa sušia niektoré priestory," povedal predseda kajakárskeho klubu VK Tatran Juraj Kadnár.

Presne pre rokom siahala voda v lodenici až k oknám. Väčšie opravy historickej pamiatky ich čakajú až tento rok.

Východ bojoval s vodou

Aj tento rok stihla potrápiť veľká voda obyvateľov Slovenska. Bojovali najmä ľudia z východu. Pri povodniach zomrel v máji jedne človek. 

V Tatrách išlo niekoľkým ľuďom o život. Hasiči zachraňovali nemeckých dôchodcov z autobusu. Pod Tatrami zase posádku ruskej dodávky. VIAC TU.

Súvisiace články