Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Masové demonštrácie. Španieli bojujú za republiku
Zdielať na

Masové demonštrácie. Španieli bojujú za republiku

Zdroj: SITA

MADRID / Tisícky Španielov demonštrovali v sobotu večer vo viac ako päťdesiatich mestách po celej krajine za premenu súčasnej monarchie na republiku. Masové pochody prichádzajú pár dní po tom, čo sa španielsky kráľ Juan Carlos vzdal trónu v prospech svojho syna Felipeho. V kontraste s protestami prichádzajú výsledky prieskumu, podľa ktorých je ale väčšina Španielov za zotrvanie monarchie.

Demonštrácie zorganizovali ľavicové skupiny, ktoré žiadajú zmenu štátneho zriadenia.

"Ľudia vyjadrili svoj názor," myslí si Cayo Lara predstaviteľ ľavicovej strany Izquierda Unida.Podľa neho je nedávna abdikácia kráľa Juana Carlosa v prospech syna Felipeho výsledkom európskych volieb. 

Pre učastníkov demonštrácie je abdikácia kráľa dokonalým dôvodom, prečo by sa malo usporiadať referendum o zmene štátneho zriadenia.

Hlasovať by podľa nich išli všetci, ktorí tak neurobili od roku 1978, odkedy platí ústava, ako právna norma španielskeho kráľovstva, ktorému sú podriadené orgány verejnej správy a občanov krajiny, píše El Diário

SITA

Kráľ abdikoval

Prvé protesty vypukli už niekoľko hodín po abdikácii kráľa 2. júna.

Účastníci protestov mávali zástavami druhej republiky, ktorá bola vyhlásená v roku 1931.

Kráľ Juan Carlos I. abdikoval údajne zo zdravotných dôvodov. Za posledné roky absolvoval päť operácií.

Juan Carlos sa dlho tešil popularite. Zohrával dôležitú úlohu pri prechode krajiny k demokracii po páde diktátora Francisca Franca v sedemdesiatych rokoch.

Pre mnohé škandály však kráľovská rodina popularita stratila.

SITA

Radšej kráľa

Napriek masovým demonštráciám chcú kráľa. V čase protestov prichádzajú výsledky prieskumu verejnej mienky, podľa ktorých chce monarchiu 49 percent Španielov, republiku 36 percent.

Podľa novín La Razón 77,4 percenta Španielov považuje kraľovanie Juana Carlosa za dobré až veľmi dobré a takmer 87 percent považuje kráľovo rozhodnutie abdikovať za správne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy