Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Španieli chcú po abdikácii kráľa pád monarchie
Zdielať na

Španieli chcú po abdikácii kráľa pád monarchie

BARCELONA / Desaťtisíce ľudí v španielskych mestách vyšli v pondelok večer do ulíc, aby žiadali referendum o budúcnosti monarchie v Španielsku. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo kráľ Juan Carlos oznámil svoju abdikáciu. Správu priniesol britský The Guardian.

Historická príležitosť

Polícia odhadla, že na madridskom námestí Puerta del Sol sa zišlo viac než dvadsaťtisíc ľudí. Tisíce prišli na barcelonské Katalánske námestie. Solidárne demonštrácie sa konali aj v tridsiatich mestách naprieč Európou a Latinskou Amerikou.

Výzvu na referendum o monarchii podporili viaceré online petície. Najúspešnejšia získala 113 000 podpisov a stále ich pribúda. Petície vyzývajú španielske politické strany, aby sa chytili "historickej príležitosti a podporili verejnú debatu, ktorá by obrodila demokraciu a určila budúcnosť monarchie."

Protesty prebiehali v šesťdesiatich mestách Španielska. Pozrite si priložené video:

39 rokov na tróne

Kedysi populárny Juan Carlos zohrával úlohu pri prechode Španielska k demokracii po páde diktatúry Francisca Franca v 70. rokoch. V posledných rokoch stratil podporu verejnosti pre korupčné škandály a iné prešľapy.

Španielsky kráľ Juan Carlos I. a jeho vládnutie na tróne:

Najmladšia dcéra Cristina čelí súdnemu konaniu pre údajné finančné zločiny, zatiaľ čo samotný kráľ mal v poslednom období zdravotné ťažkosti vyžadujúce si niekoľko operácií, píše The Guardian. Svoje rozhodnutie odstúpiť oznámil v pondelok prostredníctvom premiéra Mariana Rajoya. Na tróne bol 39 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy