Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vírus MERS sa prenáša z ťavy na človeka
Zdielať na

Vírus MERS sa prenáša z ťavy na človeka

WASHINGTON / Genetická analýza prvýkrát potvrdila prenos infekcie koronavírusom MERS z nakazenej ťavy na človeka, ktorá sa stala v Saudskej Arábií. Informoval o tom v stredu odborný americký časopis New England Journal of Medicine.

"Dáta naznačujú, že ťava je zdrojom infekcie vírusom MERS u pacienta, ktorý bol v kontakte so sekrétmi z nozdier zvieraťa," píšu autori štúdie. Prítomnosť rovnakých genetických sekvencií v izolovaných koronavírusoch u 44-ročného Saudského Araba, ktorý zomrel v novembri 2013 na túto infekciu a u dromedára z jeho statku, naznačuje priamy prenos medzi zvieraťom a človekom bez akéhokoľvek ďalšieho prostredníka.

Fatálne následky

Saudskí vedci zistili, že ťava a ďalších osem zvierat, ktoré muž vlastnil, boli napadnuté vírusom MERS skôr, než sa dostali do kontaktu s majiteľom.

Štúdia tiež ukazuje, že ťavy znášajú nakazenie relatívne dobre, keď sa vírusu zbavujú podobne, ako pri obyčajnom prechladnutí. Pre človeka má ale vírus často fatálne následky. V oblasti Blízkeho východu, kde sa vírus rozšíril, zabila choroba okolo 300 ľudí. Proti MERS neexistuje žiadna vakcína a ani sa zatiaľ presne nevie, ako ho účinne liečiť.

Pôvodne netopiere

Vedci zatiaľ nevedia, kto sú pôvodní nositelia nákazy. Špekuluje sa o tom, že by to mohli byť netopiere. Koronavírusy sú medzi nimi rozšírené, rovnako, ako medzi hlodavcami a vtákmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy