Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
MERS zabije každého tretieho človeka, z Arábie sa dostal do Ameriky
Zdielať na

MERS zabije každého tretieho človeka, z Arábie sa dostal do Ameriky

WASHINGTON / Objavil sa pred dvoma rokmi, zabije každého tretieho nakazeného človeka a nikto presne nevie, ako sa prenáša. Koronavírus MERS doteraz strašil najmä obyvateľov Saudskej Arábie, no najnovšie informácie tvrdia, že táto choroba sa dostala už aj do USA.

Pricestoval zo Saudskej Arábie

V Spojených štátoch zaznamenali prvý prípad nákazy smrtiacim koronavírusom MERS. Ochorenie sa potvrdilo u zdravotníka, ktorý nedávno cestoval do Saudskej Arábie, odkiaľ pochádza väčšina nakazených aj obetí.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na prehlásenie amerického Centra pre kontrolu a prevenciu ochorení (CDC).

Problémy s dýchaním, horúčka...

Pacient cestoval 24. marca z Rijádu do Londýna, kde na letisku Heathrow prestúpil na let do USA. Z Chicaga išiel potom autobusom do doteraz neznámeho mesta v štáte Indiana. O tri dni neskôr začal mať muž dýchacie problémy, horúčku a kašeľ. Na pohotovosti mu vzhľadom k jeho nedávnemu pobytu urobili aj testy na MERS a v piatok bola prítomnosť vírusu potvrdená.

Ako uviedla lekárka Anne Schuchatová, ktorá má v CDC na starosti ochorenia dýchacieho ústrojenstva, prvý prípad koronavírusu MERS v USA "je dôvodom veľkého znepokojenia najmä kvôli tomu, že ide o chorobu veľmi nákazlivú". Takmer tretina prípadov nakazenia vírusom končí smrtí pacienta. Riziko nákazy širšej verejnosti je podľa nej malé.

Viac ako 100 mŕtvych

Symptómy koronavírusu MERS (Middle East Respiratory Syndrome) sa rovnajú s ochorením SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), ktorý v roku 2003 usmrtilo 800 ľudí. MERS sa začal šíriť z Blízkeho východu a na rozdiel od SARS k jeho symptómom patrí okrem dýchacích problémov aj zlyhávanie obličiek.

Celkový počet obetí tejto infekcie od jeho vypuknutia v septembri 2012 dosiahol viac než 100, cez 300 ľudí sa vírusom nakazilo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy