Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pacient (†45) s rakovinou uveril liečiteľovi, a zomrel
Zdielať na

Pacient (†45) s rakovinou uveril liečiteľovi, a zomrel

PRAHA/BRATISLAVA / Českou republikou otriasol škandál. Onkologický pacient Marcel vyhľadal pomoc liečiteľa a zomrel. Český rozhlas nasadil do hry figuranta, ktorý podstúpil liečbu s fiktívnym nádorom na mozgu.

Marcel Wimmer zomrel v januári na rakovinu krvi. Mal štyridsaťpäť rokov a typ jeho choroby patrí k ťažko liečiteľným. Keby neodmietol klasickú liečbu a nespoľahol sa na pomoc liečiteľa zo spolku Slnko nádeje, možno by ešte žil.

"Vysvetlili mu, že keď sa dostane telom, bolesťami na totálne dno, znova sa narodí a bude ďalej sám liečiť ľudí," povedala pre Český rozhlas Marcelova kamarátka Jiřina Dvořáková.

Veril, že sa uzdravuje

Marcelovi rodičia chceli pre syna to najlepšie a nedokázali jeho želaniu odolať. Začiatkom roka ho odviezli do sídla spolku. Guru Jiří Suchý mal hneď pri prijatí vynadať Marcelovi, že navštívil lekára.

Marcel podľa jeho rodičov veril, že sa uzdravuje. Ťažko chorému mužovi ostávalo len niekoľko dní života. Po prijatí do spolku sa Slnko nádeje ozvalo rodičom znova so slovami, že Marcel ja na osemdesiat percent zdravý a majú si pre neho čo najrýchlejšie prísť.

"Mysleli sme si, že sa ponáhľajú, aby sme ho odviezli domov. Potom sme pochopili prečo," spomína Marcelov otec Jiří Wimmer. "Keď sme kráčali dole po schodoch, tak sme ho vlastne niesli. Dole som ho chcel posadiť na stoličku, ale spadol na zem. To bol de facto koniec," dodáva Marcelov otec. Marcel upadol do bezvedomia a už sa neprebral.

O celom prípade porozprával reportér Janek Kroupa v Dobrom ráne, pozrite si video:

Figurant s nádorom na mozgu

Príbeh Marcela vyprovokoval investigatívneho novinára Janka Kroupu. Do Slnka nádeje nasadil český Rádiožurnál človeka s fiktívnou diagnózou. So skrytým mikrofónom mapoval všetky čarodejnícke rituály.

Figurant, ktorý je aktívny športovec, mal nádor v hlave. Guru Jiří Suchý muža poprosil, aby liečbu u lekára okamžite odložil. "Liečbu od doktorov by som sa snažil nejakým spôsobom trochu oddialiť," uviedol Suchý.

Na prvej schôdzke zaviedol Suchý figuranta do miestnosti s veľkým kryštálom, pohovkou a kancelárskym kreslom. Sedáva v ňom sám majster. Pri čarovaní Jiří kýval rukami, tlieskal, lúskal a viedol dialóg sám so sebou. 

"Každý človek má dušu. Tá má päť tiel a duší - fyzickú, esenciálnu, emocionálnu, x-faktorovú a voľnú duchovnú. Tá voľná duchovná je o prijímaní energie," vysvetľoval pri sedení Suchý. Za celú terapiu aj s údajne liečivou vodou si vypýtal 3 500 českých korún.

Potom, ako sa reportér Radiožurnálu Janek Kroupa dostavil do Slnka nádeje, Jiří Suchý uviedol, že Marcela Wimmera pozná. Jeho príbeh sa podľa slov Suchého nezakladá na pravde. Video aj audiozáznamy nájdete TU.

Smrť pacientky

Podobný prípad sa stal pred piatimi rokmi aj na Slovensku. Bývalý lekár a dôchodca zo Skalky nad Váhom Kamil Jurkovič svojským spôsobom liečil rakovinu prsníka žene z Nového Mesta nad Váhom.

Podľa súdu bývalý lekár a vtedy sedemdesiatdvaročný dôchodca mohol za jej smrť. Pacientke dával lieky, ktoré blokovali činnosť štítnej žľazy a tým mal zamedziť vyživovanie nádoru. V minulosti ho okresný súd dva razy spod obžaloby oslobodil. Po zásahu krajského súdu ho pred vyše rokom napokon odsúdil. VIAC TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy