Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zbraňami vyženieme kyjevskú armádu, kričia obyvatelia Slavjanska
Zdielať na

Zbraňami vyženieme kyjevskú armádu, kričia obyvatelia Slavjanska

SLAVJANSK / Ešte pred pár týždňami bolo mesto Slavjansk neznáme. Dnes ho pozná takmer celý svet. Mesto stále držia v napätí separatisti. Žijú tam dokonca Slováci. Jeden z nich je v podstate v prvej línii.

Sovietske mesto

Slavjansk je typické stotisícové mesto ako vystrihnuté z knižiek o Sovietskom zväze. Veľké asfaltové námestie a v strede socha Lenina. Ulice sú prázdne, ani živej duše v okolí. Kto nemusí, nevychádza. Občas vidno len vojakov. Obchody sú zatvorené, ľudia hladní, bankomaty zablokované. Slavjansk je vojnovou zónou.

"Mám hrozná strach. O deti, o manžela, o moju rodinu. Každý deň a noc počujeme výstrely, výbuchy. Bojíme sa o život," opisuje obyvateľka. "Fašistická armáda z Kyjeva ohrozuje naše životy," dodáva obyvateľ.

5 guľometov

Slavjansk sa stal domovom aj pre Bratislavčana Ľubomíra Kotaja. Síce v rukách nemá zbraň, ale je stále v prvej línií. Vedie tu monitorovaciu misiu OSBE. Jeho život je nepretržite v ohrození. "Mám strach. Už mi na hlavu mierilo päť guľometov," priznáva Ľubomír Kotaj, vedúci patrole pozorovacej misie OBSE.

Zúčastnil sa viac ako 20 volieb po celom svete, ale táto je preňho najťažšia. Výsledky jeho prieskumu ovplyvnia názory najmocnejších vlád sveta. "Správu dostane Biely dom a tiež Kremeľ," dodáva.

Žiadne prezidentské voľby

V Slavjansku nie je nikto na strane kyjevskej vlády. Separatisti vyhlásili svoju ľudovú republiku. Okolo vjazdu do ústredia rebelov sú všade vrecia s pieskom a otvormi pre ostreľovačov. Základňu obliehajú vojaci s guľometmi a pištoľami. Stanovištia majú na každom kilometri.

"Touto pištoľou sa ubránim. Nechcem, aby sem vtrhla kyjevská armáda," hovorí jeden z ozbrojených mužov. "Áno, mám kalašnikov," priznáva druhý.

V tejto časti krajiny asi prezidentské voľby nebudú. Viac ako polovicu volebných miestností vôbec nevytvorili. Separatisti zničili urny, hlasovacie lístky a členom komisie sa vyhrážali smrťou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy