Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Stratené lietadlo. Vyšetrovatelia opäť preverujú možnosť teroristického útoku
Zdielať na

Stratené lietadlo. Vyšetrovatelia opäť preverujú možnosť teroristického útoku

KUALA LUMPUR / Malajzijské orgány v súvislosti s nezvestným lietadlom zadržali a vypočuli viac ako desať ľudí, ktorí sú v kontakte s teroristickou sieťou al-Kájda. Na operácii sa podieľajú aj agenti amerického Úradu pre vyšetrovanie (FBI) a jeho britskej MI6.

Útok alebo únos?

Podľa informácií zverejnených v nedeľu britskými médiami vyšetrovatelia opäť preverujú možnosť útoku či únosu stroja ozbrojencami.

Podozrivých, ktorí majú byť členmi novej násilnej skupiny s cieľom spáchať bombové útoky v moslimských krajinách, zadržali minulý týždeň v hlavnom meste Kuala Lumpur.

Britské médiá poukazujú na fakt, že spoločnosť Malaysia Airlines stále nezverejnila úplný popis nákladu lietadla. Vyšetrovatelia, navyše, v pondelok potvrdili, že medzinárodní odborníci opätovne preskúmajú všetky údaje, ktoré sa im o stratenom lete MH370 v rámci dvojmesačného pátrania podarilo zhromaždiť.

Urobia tak v záujme potvrdenia, že tímy hľadajúce trosky stroja v odľahlých oblastiach Indického oceánu pátrajú na správnom mieste.

Výsledky analýzy určia ďalší postup pátrania, ktoré podľa minulotýždňových slov lídrov akcie môže trvať aj rok. Trosky sa totiž podľa odhadov už nenachádzajú na hladine oceánu ale na jeho dne.

Nekonečné pátranie

Medzinárodným záchranárskym tímom sa napriek rozsiahlej pátracej akcii doteraz nepodarilo nájsť ani jedinú trosku pochádzajúcu z nezvestného Boeingu 777.

Stroj s 239 osobami zmizol 8. marca za dodnes neobjasnených okolností počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu.

Napriek znefunkčneným komunikačným zariadeniam vyšetrovatelia tvrdia, že lietadlo sa nad Juhočínskym morom otočilo a zamierilo do odľahlých oblastí Indického oceánu.

Pátracia operácia doteraz prebiehala vo vzdialenosti približne 2 000 kilometrov západne od austrálskeho pobrežia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy