Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Trapas! Exkancelár Schröder oslavoval 70-ku s Putinom
Zdielať na

Trapas! Exkancelár Schröder oslavoval 70-ku s Putinom

Zdroj: ISIFA

PETROHRAD / Hoci je Ukrajina uprostred krízy, Gerhardovi Schröderovi to neprekáža. V Petrohrade sa rozhodol osláviť svoje 70. narodeniny spolu so svojím priateľom Vladimírom Putinom, píše nemecký denník Die Welt.

Putin so Schröderom

Kým Západ zvažuje ďalšie sankcie voči Rusku, bývalý nemecký kancelár sa stretáva so súčasným ruským prezidentom, aby s ním oslávil svoje 70. narodeniny, uvádza sa v nemeckom denníku Die Welt. 

V pondelok pricestoval Gerhard Schröder do Petrohradu, kde ho už čakal Vladimir Putin. Obaja sa stretli pred palácom Jusupovým palácom, kde sa srdečne zvítali. Schröder s Putinom sa považujú za blízkych priateľov. Dôvodom stretnutia boli 70. narodeniny bývalého nemeckého kancelára.

Honosná oslava

Ceremoniál bol pod záštitou spoločnosti Nord Stream AG, v ktorej je Schröder predsedom výboru akcionárov. Spoločnosť prevádzkuje plynovod a dominuje ruskej štátnej spoločnosti Gazprom. Aj vrcholný predstaviteľ spoločnosti Gazprom Alexej Miller bol tiež údajme medzi hosťami. 

Recepcie sa zúčastnil aj súčasný nemecký politik strany SPD Erwin Sellering. Práve jeho cesta do Ruska bola ostro kritizovaná. Predseda Zelených v Európskom parlamente, Jürgen Suhr, sa vyjadril, že je neprístojné, aby v období, v ktorom sa uvažuje o ďalších sankciách voči Rusku, vycestoval nemecký politik na priateľskú návštevu do danej krajiny.

Kritika Selleringa

Počas dvojdňovej návštevy sú naplánované aj obchodné rokovania s vysokými predstaviteľmi z Ruska. Avšak kritiku nemeckú návštevu v Rusku si neodpustil aj Elmar Brok, predseda Výboru pre zahraničné veci v Európskom parlamente, ktorý sa vyjadril na adresu Selleringa, že je necitlivý a netaktný.

Nemecká strana SPD prichystala pre Schrödera recepciu v Berlíne. O deň neskôr oslavoval svoje okrúhle narodeniny v rodnom Hannoveri na radnici.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy