Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vladimir Putin sa vracia! Stal sa tretíkrát prezidentom
Zdielať na

Vladimir Putin sa vracia! Stal sa tretíkrát prezidentom

Rusko je od pondelka opäť v rukách Vladimira Putina. Prezidentom sa stal už tretíkrát. Jeho nástup do úradu podľa zahraničných novinárov však pripomínal skôr korunováciu cára. Kým v Kremli mu viac ako 3-tisíc hostí blahoželalo, v uliciach polícia zatýkala odporcov Putina.

Putin bol za prezidenta zvolený 4. marca, keď mu svoj hlas dalo takmer 64 percent voličov. "Urobím všetko preto, aby som naplnil nádeje občanov. Pokladám za svoju povinnosť slúžiť ľudu," prehlásil Putin po doznení štátnej hymny.

Putin už dvakrát zastával najvyšší úrad, a to v rokoch 2000 - 2008, posledné štyri roky bol premiérom. Tentokrát má v Kremli, vďaka zmenám v ústave, zotrvať šesť rokov (namiesto doterajších štyroch).

Putin sa strieda s Medvedevom

Putin vykonával dve prezidentské obdobia v rokoch 2000 až 2008. Tretí mandát za sebou mu však ústava neumožňovala. A tak ho na čele štátu vystriedal jeho chránenec Dmitrij Medvedev. Putin sa zatiaľ presunul na čelo vlády. Teraz si funkcie zase prehadzujú. Putin v pondelok prevzal od Medvedeva kľúčový úrad.

Medvedev sa má už v utorok stať novým premiérom. "Robil som všetko pre to, aby ľudia boli slobodní a s dôverou pozerali do budúcnosti. Veľa sme urobili, ale nie všetko sa podarilo," uviedol Medvedev pred odovzdaním moci do rúk svojho mentora. 

Na rozdiel od minulosti však Putin už nie je prijímány ako nespochybniteľný vodca národa. O faktickom oslabení staronového šéfa štátu svedčia masové demonštrácie, ktoré boli predtým nemysliteľné. Nedeľné protesty najmenej 20 000 ľudí proti Putinovmu návratu do Kremľa zakončil tvrdý zásah polície.

Boj proti korupcii   

Okrem nespokojnosti niektorých obyvateľov Ruska bude musieť Putin čeliť aj ďalším výzvam, ako je závislosť ruskej ekonomikvy na exporte surovín, zaostávania za svetom či všadeprítomná korupcia.

"Dnes vstupujeme do novej éry národného rozvoja," povedal Putin v krátkom prejave po zložení prezidentského sľubu. Nasledujúce roky budú podľa neho pre Rusko "rozhodujúce". "Chceme žiť v úspešnom Rusku, ktoré je rešpektované vo svete a je spoľahlivým, úprimným a vypočítateľným partnerom," dodal.

Rusko by sa malo podľa neho stať "dôležitým centrom celej Eurázie". Vo svojom prejave spomenul aj budúceho premiéra a dnes už bývalého prezidenta Dmitrija Medvedeva, ktorý sa podľa neho takisto bude podieľať na "modernizácii" Ruska.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy