Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Rozhodnuté! Putin (59) zase prezidentom, v úrade zostarne
Zdielať na

Rozhodnuté! Putin (59) zase prezidentom, v úrade zostarne

Vladimír Putin s prehľadom zvíťazil v ruských prezidentských voľbách. A to hneď v prvom kole. Rusom bude ako hlava štátu vládnuť už tretie funkčné obdobie a v úrade doslova zostarne!

Čečensko. 99,73 pre Putina

Napriek masívnym protestom odporcov získal až takmer 65 percent hlasov. Ikeď boli miesta, kde sa Putin tešil ešte výraznejšej podpore - Čečensko 99,73 percenta, Ingušsko 92 percent odovzdaných hlasov.

Práve takéto výsledky dávajú priestor špekuláciám o falšovaní volieb. Rusi si prezidenta zvolili nie na štyri, ale na šesť rokov. Zmenila sa totiž ústava.

Do dôchodku ako sedemdesiatnik?

Putin môže v úrade teoreticky stráviť aj dve funkčné obdobia. A tak by sa bývalý agent komunistickej KGB s postom hlavy štátu lúčil až sedemdesiatke. Viac ako 100-tisíc ľudí sa v nedeľu podvečer zhromaždilo pred Kremľom, aby oslávilo návrat politika do prezidentského kresla.

Voľby narušili ukrajinské demonštrantky, ktoré sa s obnaženými prsiami snažili ukradnúť volebnú urnu, kam svoj hlas vhodil práve Putin.

Nahé prsia...

Ženy si svoje transparenty nepriniesli v rukách, ale mali ich priamo na svojej hrudi. "Kradnem pre Putina," znel nápis na prsiach jednej z nich. "Kremeľské potkany," napísala si fixkou na telo ďalšia demonštrantka. Ženy už vypočúva polícia, zatiaľ ale neinformovala, či voči nim vznesie obvinenie.

Oficiálne výsledky

Putin je jasným víťazom nedeľňajších volieb, v ktorých získal 63,97 percenta hlasov. Potvrdzujú to predbežné volebné výsledky, ktoré zverejnili v pondelok ráno po zrátaní hlasov z 98,47 percenta volebných miestností.

Na ďalších dvoch miestach sa podľa nich umiestnili šéf ruskej komunistickej strany Gennadij Zjuganov so ziskom 17,18 percenta a miliardár Michail Prochorov so 7,7 percenta hlasov. V prípade Prochorova je to považované za prelomový úspech vzhľadom na skutočnosť, že svoj úmysel kandidovať oznámil iba koncom minulého roka.

Ultranacionalistovi Vladimirovi Žirinovskému, ktorý kandidoval už po piaty raz, dalo hlas 6,24 percenta voličov a ďalších 3,84 percenta podporilo bývalého predsedu hornej komory ruského parlamentu Sergeja Mironova. Celková volebná účasť podľa predbežných výsledkov dosiahla 64 percent.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy