Polojasno
22°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
V Amerike vyčíňajú tornáda, doposiaľ zabili minimálne 12 ľudí
Zdielať na

V Amerike vyčíňajú tornáda, doposiaľ zabili minimálne 12 ľudí

WASHINGTON / Rozsiahly búrkový systém doprevádzaný tornádami sa v nedeľu večer miestneho času prehnal centrálnou a južnou časťou Spojených štátov a usmrtil najmenej 12 ľudí. Najviac postihnuté sú štáty Arkansas a Oklahoma. Desiatky ľudí sa zranili.

Živel vyčíňal

V dvom okresoch severne od mesta Little Rock v štáte Arkansas tornádo usmrtilo 11 ľudí. Jeden človek prišiel o život. Na severe tohto štátu v Quapaw, kde žije 900 ľudí, spôsobilo tornádo obrovské škody.

"Vypadá to, že polovica mesta je veľmi poškodená, rovnako tak aj hasičská základňa," uviedol Joe Dan Morgan z miestneho úradu pre mimoriadne situácie.

Šesť zranených ľudí skončilo v nemocnici, potvrdila hovorkyňa zdravotníckeho zariadenia Kristie Wallace. Desiatky tisíc obyvateľov sa ocitli bez elektrického prúdu.

Tma a potom peklo

V Arkansase záchranári a dobrovoľníci obchádzali jednotlivé domy a hľadali ľudí. Víchor bol tak silný, že na diaľnici pri Little Rock prevrátil osobné aj nákladné autá, dokonca aj automobily s 18-imi kolesami.

Mŕtvych hlásia aj z arkansaských okresov Faulkner a Pulaski. "Nastala absolútna tma. Bežal som dať každému v dome na hlavu vankúš a potom sa rozpútalo peklo. Dom mojich rodičov je úplne zničený," povedal jeden z obyvateľov.

Nebezpečný živel udrel aj v štátoch Nebraska, Iowa, Missouri a Kansas. Na mnohých miestach leží na zemi strhnuté elektrické vedenie a stromy, takže je ťažké a nebezpečné pohybovať sa za tmy v teréne.

Ničivý vietor

Tornádo je silný rotujúci vietor, ktorý sa vyskytuje pod spodnou základnou búrkou a počas svojej existencie sa aspoň jedenkrát dotkne povrchu zeme.

Rýchlosť vetra sa v ňom pohybuje od 180 do 360 kilometrov za hodinu, ale môže byť aj vyššia. Veľkosť tornád sa pohybuje medzi 100 až 600 metrov v prieme.

Môže trvať niekoľko desiatok sekúnd, ale aj hodiny, a dokáže zdvihnúť aj niekoľko tonové predmety.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy