Zatiahnuté
17°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Mexiko zasiahlo silné zemetrasenie, ohrozilo známe letovisko
Zdielať na

Mexiko zasiahlo silné zemetrasenie, ohrozilo známe letovisko

MEXIKO CITY / Časti Mexika, vrátane hlavného mesta, zasiahlo v piatok zemetrasenie so silou 7,5 stupňa Richterovej stupnice. Doposiaľ neboli hlásené žiadne obete ani hmotné škody.

V Mexiku sa triasla Zem

Epicentrum otrasov ležalo podľa americkej geologickej služby USGS v štáte Guerrero severne od hlavného mesta. Mexické úrady oznámili, že sa nachádzalo v blízkosti obľúbeného letoviska Acapulco.

V metropole Mexiko City ľudia vybiehali z budov na ulicu. Mesto bolo však vďaka veľkonočným sviatkom vyľudnené, a tak neprišlo k veľkej panike.

Ako keby bol opitý

Otrasy podľa mexických médií spôsobili výpadky prúdu a rozbíjali okna, žiadne zásadné škody na budovách však úrady neregistrovali. "Musel som sa chytiť stromu, ako keby som bol opitý," popísal agentúre Reuters nezvyčajne veľkú sílu otrasov vrátnik z centrálnej časti metropole Mexiko Pedro Hernández.

Mexiko se nachádza v tektonicky nepokojnej oblasti, kde sú otrasy s menšou intenzitou časté. Zemetrasenie presahujúce sedem stupňov však oblasť už dlho nepostihlo.

Doposiaľ posledné výraznejšie otrasy o sile šesť stupňov zasiahli juhozápad krajiny v polovici marca. Veľké zemetrasenie so silou 8,1 stupna zabilo v hlavnom meste v roku 1985 viac ako 6 000 ľudí a zničilo veľa budov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy