Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
VIDEO. Takto sa skryli moderátori pred zemetrasením
Zdielať na

VIDEO. Takto sa skryli moderátori pred zemetrasením

LOS ANGELES / Americkým mestom Los Angeles otriaslo v pondelok zemetrasenie o sile 4,4 stupňa Richterovej stupnice. Podľa amerických médií však nespôsobilo väčšie škody. Trasúcu sa zem pocítili aj moderátori regionálnej televízie v Los Angeles pri rannom vysielaní. Skryli sa pod moderátorsky pult a tam prečkali otrasy.

Triasla sa zem

Zemetrasenie obyvateľov Los Angeles riadne vystrašilo a doslova ich postavilo z postele. Otrasy zacítili o 6:25 ráno miestneho času. Našťastie ale zemetrasenie nespôsobilo žiadne väčšie škody. Ohnisko otrasov bolo 24 kilometrov severozápadne od centra mesta v hĺbke len 8,5 kilometra, uviedla americká geologická služba USGS. Podľa svedkov sa zem triasla niekoľko sekúnd a chvenie bolo cítiť v celej oblasti losangeleskej aglomerácie.

"Ako keby pod domom vybuchla bomba," povedal agentúre AP George McQuade zo švrti West Hills. "Nič nebolo zničené, ale rozhodne to všetkých zobudilo," dodal. Podobné pocity mal aj Slovák žijúci v Los Angeles Martin Sancho Macek. "Ráno som sa zobudil a išiel som na toaletu. Zrazu sa všetko začalo triasť hore dole, z ľava do prava, ako keby vybuchla bomba," opísal situáciu Macek. "Vybehol som von, aby som sa pozrel, čo sa deje. Nakoniec bolo všetko v poriadku. Bolo to v Božich rukách," dodal.

1994: 60 mŕtvych

"Naposledy sme takéto silné záchvevy zeme v Los Angeles mali v roku 2008," informoval seizmológ Robert Graves. Zemetrasenie prekvapilo aj moderátorov ranných relácií vysielaných na živo z Los Angeles. Tí neváhali v priamom prenose brániť vlastný život a skryli sa pod stôl. Obyvatelia Kalifornie teda ostávajú v strachu a boja sa ďalších otrasov, ktoré by už nemuseli dobre dopadnúť.

Los Angeles a celá Kalifornia sú na geologickom zlome v oblasti, kde sú zemetrasenia pomerne časté. V roku 1994 zahynulo v oblasti, kde sú zemetrasenia o sile 6,7 stupňa Richterovej stupnice, 60 ľudí. Škody dosiahli výšku desať miliárd dolárov.

Téme sa venuje reportér Maroš Kočan. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy