Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Poľsko sa sťahuje do Vatikánu, Jána Pavla II. tu vyhlásia za svätého
Zdielať na

Poľsko sa sťahuje do Vatikánu, Jána Pavla II. tu vyhlásia za svätého

VARŠAVA / Vari celé Poľsko sa pripravuje na veľmi významný deň – už túto nedeľu majú vo Vatikáne vyhlásiť za svätého zosnulého poľského pápeža Jána Pavla II. A pri tejto udalosti nechce chýbať zrejme nikto - dokonca to vyzerá tak, že vycestuje celé Poľsko.

Do Vatikánu na bicykli

Vyzerá to tak, že v Poľsku nastáva obrovské sťahovanie národov. Všetko, čo má kolesá, nohy, alebo krídla smeruje do jedného spoločného cieľa, do Vatikánu. Dôvod je jednoduchý. V nedeľu tam totiž majú svätorečiť bývalého poľského pápeža Jána Pavla II.

To je aj prípad cyklistov z Lodži. Tí chcú doraziť do Vatikánu ešte v sobotu večer. "Sme vlastne taká potulná farnosť, oddali sme sa do božej opatery, modlíme sa, stretávame aj rôznych ľudí," hovorí cyklista Marek.

Ani starý človek nemusí sedieť doma

Obaja chcú prejsť takmer 1 600 kilometrov iba za niekoľko dní. Nie každý má ale odvahu ísť na bicykli. Niektorí Poliaci zo Zakopaného stavili na motorky. "Predovšetkým chceme poďakovať Jánovi Pavlovi za to, že čo všetko pre nás urobil," hovorí Jarek.

"Veľmi si ceníme Jána Pavla ako človeka, podľa mňa on v dnešnej dobe, kedy dominuje mladosť dokázal ukázať, že ani starý človek nemusí sedieť doma," tvrdí Beata.

Nie každý má ale dostatok financií na to, aby sa do Vatikánu dopravil na vlastné náklady. Bratia Albertíni totiž organizujú výlet do Ríma aj pre bezdomovcov. Aj oni sami ale priložili ruku k dielu. "Tento ich výlet je financovaný z našich zdrojov, ale aj z ich zberu plastikových pohárov po Krakove," hovorí brat Pavel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy