Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Palestínskeho veľvyslanca (†65) v Česku zabila bomba v knižke!
Zdielať na

Palestínskeho veľvyslanca (†65) v Česku zabila bomba v knižke!

BRATISLAVA / Palestínsky veľvyslanec Džamal Muhammad Džamal, ktorý zahynul po výbuchu na Nový rok vo svojej pražskej rezidencii, nezomrel tak, ako si pôvodne polícia myslela. Zabila ho zrejme explózia v Česku vyrábaného Semtexu, ktorý mal byť umiestnený v jednej z kníh.

Nebol to trezor

Na Nový rok otriasol pakistanskou rezidenciou diplomata výbuch. Podľa prvých informácií zomrel veľvyslanec Džamál potom, čo neopatrne zaobchádzal s trezorom, v ktorom bola výbušnina. Viac informácií TU.

Avšak podľa posledných informácií je za smrťou diplomata úplne iný skutočnosť. Po troch mesiacoch sa vyšetrovanie kriminalistov blíži ku koncu a na povrch vychádzajú nové fakty. "Pakistanský veľvyslanec naozaj nezomrel na dôsledky výbuchu trezoru," potvrdila hovorkyňa pražskej polície Andrea Zoulová.

Údajne mal veľvyslanec otvoriť knihu, v ktorej sa namiesto stránok nachádzala nebezpečná trhavina semtex. Tá bola stará asi 30 rokov a keď knihu veľvyslanec otvoril, explodovala. "Semtex sa dá zohnať aj v civilných firmách, ktoré ho používajú na špeciálne trhacie práce. Sú tu aj pozostatky po sovietskej armáde," doplnil bývalý pyrotechnik a súdny znalec Karel Koubík.

Trhavina v knihe

Pre internetový portál idnes.cz potvrdil túto verziu aj človek, ktorý pracuje na tomto prípade. Polícia sa však zatiaľ vyjadrovať nechce a celú vec nekomentuje. Čaká na záver vyšetrovania.

"Podľa expertov však semtex nevybuchne len tak, musí mať rozbušku. Tú buď veľvyslanec neopatrným spôsobom aktivoval, alebo ju musel niekto iný spustiť na diaľku. Vraždu alebo teroristický útok však polícia už vylúčila. Mať ale na diplomatickej pôde semtex v knihách, či prv zadržané zbrane alebo výbušniny v trezoroch, je podľa odborníkov veľmi vážne," uzavrela hovorkyňa.

Obyvatelia, ktorí žijú v okolí ambasády, ešte v minulosti protestovali proti veľvyslanectvu. Žiadali, aby bola premiestnená na iné miesto.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy