Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Diplomata (†65) v Česku zabil vlastný trezor, explodoval
Zdielať na

Diplomata (†65) v Česku zabil vlastný trezor, explodoval

PRAHA / Veľmi kurióznym a nešťastným spôsobom dnes prišiel o život palestínsky veľvyslanec v Prahe. 65-ročného diplomata podľa českej polície predpoludním vážne zranila explózia nástražného systému trezora, ktorý sa nachádzal v obývačke jeho bytu. Zrejme s ním on sám neodborne manipuloval.

Trezor zabíjal

V byte palestínskeho veľvyslanca v Prahe došlo na Nový rok predpoludním k výbuchu. Ťažko zraneného diplomata previezli do nemocnice, kde popoludní zomrel. Podľa hovorcu ambasády bola doma v dobe výbuchu i jeho rodina. Podľa polície vybuchlo nástražné zariadenie trezoru, keď s ním diplomat neodborne manipuloval. "Výbušný systém sa nachádzal v trezore a k jeho aktivácii došlo po otvorení jeho dverí," uviedla hovorkyňa pražskej polície Andrea Zuolová.

Veľvyslanca Džamála Muhammada Džamála previezli do vojenskej nemocnice, jeho zranenia však boli vážne. "Šlo o poranenia hlavy a dutiny hrudnej a brušnej po detonačnom výbuchu," povedal vedúci chirurg nemocnice Daniel Langer. "Zranenia neboli zlučiteľné so životom," dodal.

20-ročný trezor

Trezor, ktorý na Nový rok vybuchol v byte palestínskeho veľvyslanca v Prahe, mal najmenej dvadsať rokov a nikto sa ho za tú dobu nedotkol. Tvrdí to palestínsky minister zahraničia Rijád Málikí, ktorého cituje agentúra AP. Česká polícia sa teraz bude palestínskej strany pýtať, prečo mala vo svojej budove výbušniny.

Podľa ministra Málikího, sa roky nachádzal na starom palestínskom veľvyslanectve v Prahe a potom bol premiestnený do nových objektov. "Trezor stál nepovšimnutý v starom veľvyslanectve. Nikto sa ho nedotkol dvadsať, dvadsaťpäť rokov," povedal Málikí. Podľa jeho slov sa až terajší veľvyslanec rozhodol, že trezor otvorí.

Nešlo o terorizmus, zatiaľ

Polícia vylúčila, že by išlo o teroristický čin. "Podľa doterajších zistení došlo k nedbanlivej manipulácii s trezorom a vybuchlo nástražné zariadenie trezoru. Ďalšie okolnosti nepoznáme, pretože najdôležitejší svedok zomrel," uviedla policajná hovorkyňa Andrea Zoulová.

Polícia oblasť uzavrela, podľa miestneho obyvateľa nad ňou lietal vrtuľník. Budova nie je viditeľne poškodená. Džamál Muhammad Džamál bol veľvyslancom v ČR od októbra 2013.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy