Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nové odhalenie! Posledné slová pilota zneli inak
Zdielať na

Nové odhalenie! Posledné slová pilota zneli inak

KUALA LUMPUR / Posledné slová pilotov letu MH3710 spoločnosti Malaysia Airlines a letovou vežou zneli inak, než sa doposiaľ uvádzalo. Oznámil to malajzijský úrad pre civilné letectvo. Informáciu priniesol britský denník The Daily Mirror.

Znenie novej verzie

Úprava oficiálnej správy o posledných zaznamenaných slovách z kokpitu Boeingu 777 bola zverejnená v dobe, kedy malajzijské úrady čelia v súvislosti s vyšetrovaním rozsiahlej kritike, predovšetkým zo strany príbuzných čínskych cestujúcich.

Úrad pre civilné letectvo uviedol, že posledná konverzácia v prepise medzi letovým kontrolórom a kokpitom bola o 1:19 (malajzijského času) a znela "Dobrú noc, malajzijské tri-sedem-nula," píše britský The Daily Mirror. Malajzijský veľvyslanec v Číne pritom štyri dni po zmiznutí stroja povedal, že posledné slová zneli "V poriadku, dobrú noc."

Štandardné odhlásenie

Ohlásenie malajzijského tri-sedem-nula odkazuje na číslo letu MH370, pričom MH predstavuje kód leteckej spoločnosti Malaysia Airlines, ktorý aerolinkám priradila Medzinárodná asociácia leteckých dopravcov (IATA). Zmienený let v leteckých systémoch figuroval i pod kódom MAS370, ktorý letu pridelila Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo (ICAO).

Nový zverejnený záznam komunikácie je formálnym a štandardným odhlásením lietadla, ktoré práve opúšťalo malajzijský vzdušný priestor. O niekoľko minút neskôr bola komunikácia odpojená.

Malajzia zverejní celý prepis

Letový úrad vydal prehlásenie po tom, čo minister dopravy Hishammuddin Hussein čelil na tlačovej konferencii pochybám o pravdivosti pôvodne zverejnených posledných slov z kokpitu. Na konferencii rovnako odmietol žiadosti o zverejnenie oficiálneho prepisu komunikácie s letovou vežou.

V poslednom prehlásení sa uvádza, že úrady naďalej pokračujú vo forenznom vyšetrovaní, aby zistili, či posledné slová patrili pilotovi alebo kopilotovi. Doposiaľ aerolinky uvádzali, že komunikoval zrejme kopilot. Letový úrad uviedol, že vyšetrovatelia dostali inštrukcie, aby plné znenie prepisu zverejnili na ďalšom informačnom stretnutí s príbuznými pasažierov.

Nezvestný boeing smerujúci z Kuala Lumpur do Pekingu zmenil 8. marca kurz a namiesto do Pekingu sa stočilo na juh. Na palube bolo 239 ľudí. Malajzijské úrady vylúčili, že niekto z nich tragédiu prežil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy