Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Psia znaková reč, takto komunikujú hluché psíky
Zdielať na

Psia znaková reč, takto komunikujú hluché psíky

NEBRASKA / Ovládať znakovú reč nie je úplne bežná záležitosť. Najmä nie u zvierat. Do skutočne nezvyčajného výcviku sa pustili zamestnanci amerického útulku a hluché psíky zatiaľ reagujú veľmi dobre.

Aj hluché psíky môžu žiť plnohodnotne

V útulku v americkej Nebraske majú dvoch zaujímavých obyvateľov. Na prvý pohľad normálne psy totiž vôbec nepočujú. Pracovníci útulku sa museli situácii prispôsobiť a s hluchými psíkmi komunikujú v znakovej reči.

Ovládanie rukou je pri úplne hluchom zvierati jediná možnosť, ako ho naučiť aspoň základné povely. "A teraz si sadni Rosie," nabáda pohybom ruky dobrovoľníčka v útulku krásnu 4-ročnú miešanku pitbula. Toto je jediný spôsob, ako môžete s hluchým psíkom komunikovať. "U týchto psíkov je riziko zneužitia alebo zanedbávania, keďže nevedia komunikovať," objasnila riaditeľka útulku v Nebraske.

Netradičné kamarátstvo

Rosie sa vďaka výcviku stále viac socializuje. "Je úžasné sledovať ako komunikuje a ako je schopná porozumieť," dodala riaditeľka útulku, v ktorom sa špeciálne venujú aj ďalšiemu psíkovi. Noah je veľmi energický, 9-mesačný psík, ktorý je rovnako ako Rosie nepočujúci. Pri výcviku mu pomáha psí kamarát Saint. "Nevychádzajú s nikým iným, len spolu," opísala kamarátstvo psíkov riaditeľka útulku. 

Preto by podľa ošetrovateľov bolo najlepšie, ak by si ich nová rodina adoptovala spolu. Hluchý psík je oproti úplne zdravému zvieratku oveľa citlivejší a viac reaguje na ľudské emócie a mimiku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy