Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Už je to rok! Pápež František zasadol na Petrov stolec
Zdielať na

Už je to rok! Pápež František zasadol na Petrov stolec

VATIKÁN / Svätý Otec František je pápežom presne rok. A za ten čas sa stal jednou z najpopulárnejších osobností sveta. Mnohí jeho prvé výročie na pápežskom stolci oslavujú. On sám však neoslavuje nič. Dokonca sa stiahol z verejného života do ústrania. Na niekoľko dní odcestoval autobusom z Vatikánu na duchovnú obnovu do hôr.

Svätý Otec nezmenil doktríny

Argentínsky jezuita Jorge Mario Bergoglio sa stal prvým neeurópskym pápežom od 8. storočia. V úrade nahradil konzervatívneho Benedikta XVI., ktorý prekvapivo odstúpil.

"Myslím, že sa ukázalo, že nie je taký liberálny, ako si niektorí ľudia po jeho zvolení mysleli," vraví vatikánsky korešpondent Philip Pullella. Analytici i veriaci sa zhodujú, že s pápežom Františkom cirkev ožila. Svätý Otec pritom nezmenil doktríny. Len začal zdôrazňovať úlohu cirkvi -  slúžiť najchudobnejším. 

Hoci pápež František odmieta manželstvá homosexuálov, kritizuje skrytú lobby ich organizácií, samotných homosexuálov, v cirkvi ich víta. Je ústretový k neveriacim alebo vyznávačom iných náboženstiev a v porovnaní so svojimi predchodcami, dokáže otvorene hovoriť o probléme zneužívania detí kňazmi.

Pápež: Nie som žiaden Superman

Zrejme práve ľudský rozmer urobil z pápeža Františka  najvyhľadávanejšou politickou osobou Googla, či osobnosťou magazínov Time či Rolling Stone. "V posledom rozhovore pápež povedal niečo veľmi dôležité a to, že nie je Superman, ale obyčajný človek, ktorý sa smeje, plače a spí," dodáva vatikánsky korešpondent Antonio Pelayo.

A tiež osobne telefonuje veriacim. Nepotrpí si na protokol, okázalé pápežské odevy a odmieta bývať v luxusných vatikánskych apartmánoch.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy