Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
AUTENTICKÉ VIDEO. Demonštrácie na Ukrajine pripomínajú peklo
Zdielať na

AUTENTICKÉ VIDEO. Demonštrácie na Ukrajine pripomínajú peklo

KYJEV / Do mimoriadne nebezpečnej situácie sa dnes dostal náš štáb-kameraman Marek, ktorý je spolu s reportérkou Katkou Kleknerovou priamo v centre Kyjeva. Popoludní tam opäť došlo k stretom demonštrantov s políciou.

Slzný plyn, oheň a krv

Situácia v Kyjeve sa v nedeľu opäť vyhrotila. Tisícky demonštrantov sa pokúšali dostať k sídlu ministrov a Najvyššej rady. Budovy však blokuje polícia a špeciálne jednotky Berkut. Demonštrantov najprv rozháňali slzným plynom. Na ulici stáli autobusy, ktoré im mali zabrániť dostať sa ďalej. Situácia sa však postupne zvrhla.

Na streche jedného z autobusov, ktoré sa pokúsili zvaliť stál aj náš kameraman. Všetky štáby z ostatných televízii sa pochytali za ruky, aby túto nebezpečnú situáciu ustáli. V pohotovosti bolo  aj niekoľko sanitiek so záchranármi. Tí zranených priamo na mieste ošetrujú. 

Zranilo sa 20 policajtov

Polícia v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v nedeľu použila vodné delá a slzotvorný plyn voči davu, ktorý sa zhromaždil v centre na protest proti spornému novému zákonu o demonštráciách. Zhromaždení demonštrovali pokojne, no neskôr niektorí z nich zaútočili na políciu. Podľa ministerstva vnútra je zranených 20 policajtov, z toho štyria vážne.

Stalo sa tak po tom, ako sa stovky ľudí pokúsili prelomiť zábrany pred budovou parlamentu. Osoby s kuklami na hlavách či šatkami na tvárach napadli policajtov palicami a reťazami. Ďalší napadli pred parlamentom zaparkované policajné autobusy a dva z nich podpálili. Podľa agentúry AFP sú zranení aj desiati civili. Počas chaosu utŕžil svoje aj líder opozície Vitaj Kličko. Bývalého boxerskej šampióna podľa AFP postriekali hasiacim prístrojom.

Nekončiace nepokoje

V centre Kyjeva v noci z piatka na sobotu demonštranti opäť stáli na barikádach a čakali na možný útok. Stany a barikády im totiž chcú zrovnať so zemou, keďže tam od piatku podľa nového zákona stoja protiprávne. V sobotu ráno dorazili do hlavného mesta aj údajní provokatéri. Asi 50 ľudí, ktorých úlohou vraj bolo vyvolať bitku.

Pozrite si AUTENTICKÉ VIDEO, ako to vyzeralo v Kyjeve v sobotu.

Desiatky policajtov so štítmi blokujú v niekoľkých radoch vstup do prezidentského paláca. Niekoľko metrov vysoké barikády by mali ochrániť aj demonštrantov na Majdane. Dnes ráno sa už k nim priblížilo asi 50 ľudí, ktorí boli údajní provokatéri. "Neprišli ľudia z Kyjeva, ale z Charkova, ktorých náš drahý prezident a jeho kamaráti podplatili peniazmi. Oni tu prišli preto, aby nás provokovali," hovorí jeden z demonštrantov.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy