Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Do Kyjeva prichádzajú posily, opozícia sa vyhráža blokádou prezidentskej vily
Zdielať na

Do Kyjeva prichádzajú posily, opozícia sa vyhráža blokádou prezidentskej vily

KYJEV / V metropole Ukrajiny uzatvorili metro a na troch staniciach polícia hľadá výbušniny. Do mesta vraj prichádzajú policajné jednotky. V noci z nedele na pondelok vyrástli v centre ukrajinskej metropole Kyjev nové barikády.

Významným hráčom je čas

Demonštranti, ktorí strávili mrazivú noc na námestí Nezávsilosti, sa snažia ochrániť stred mesta pred očakávaným zásahom ťažkoodencov zo špeciálnych jednotiek.

V sídle vlády blokovanom aktivistami opozície sa má v pondelok uskutočniť pravidelná schôdza kabinetu. V Kyjeve vládnu obavy, že polícia sa pokúsi zaistiť priechod ministrov násilím.

Veľmi významnú úlohu medzi proeurópskou opozíciou a prezidentom Viktorom Janukovyčom je tretím hráčom čas. Vláda očvidne očakáva, že blížiace sa novoročné sviatky oslabia vôľu demonštrantov postaviť sa režimu.

Sneh, zima a mráz

Do Kyjeva naviac dorazila zima, teploty sa v noci pohybujú pod nulou a sneží. Opozícia, ktorá nemá jasného vodcu, neostáva nič iné len čakať, či vláda povolí. Toto čakanie sa ale kedykoľvek môže zvrhnúť v násilnosti, varuje kyjevský rozhlas.

Demonštranti cez noc vybudovali niekoľko barikád na hlavných uliciach Bohdana Chmelnického a Chreščatyk v blízkosti vládnych budov. Z okolitých parkov priniesli lavičky, betónové kvetináče a odpadkové koše. Konštrukcie spevnili kovovými zábranami.

Policajti, ktorí hliadkujú v okolitých uliciach, proti akcii opozície nezasahujú. Vodca opozičnej strany Vlasť Arsenij Jaceňuk v pondelok prehlásil, že demonštranti ministrov na rokovanie vlády pustia, ale musia ísť pešo.

Padol Lenin

Vedenie strany UDAR oznámilo, že polícia už zadržala niekoľko ľudí, ktorí majú údajne na svedomí zničenie pomníku boľševického vodcu Vladimíra Iljiča Lenina v centre Kyjeva. REPORTÁŽ TU.

Podľa pondelkových správ v niektorých ukrajinských médiách prevzala zodpovednosť za zničenie pomníku, ktorý stál v Kyjeve od roku 1946, národne orientovaná strana Sloboda. Polícia zadržaných stíha za výtržnosť a ničenie verejného majetku.

Vlastnú demonštráciu v kyjevskom Mariinskom parku usporiadali v pondelok stúpenci Viktora Janukovyča a jeho Strany regiónov. Podľa agentúry Interfax -Ukrajina prišli prišlo na demonštráciu zatiaľ 2 000 ľudí. Ďalší prichádzajú z východookrajinských miest, kde má Strana regiónov najsilnejšiu základňu.

Blokáda prezidentskej rezidencie

Opozácia hrozí zablokovaním prezidentskej rezidencie, pokiaľ nebude do 48-ich hodín rozpustená vláda premiéra Mykolu Azarovova, zadržaný minister vnútra a prepustení politickí väzni.

Séria protivládnych demonštrácií prepukla v druhom najväčšom európskom štáte potom, čo Janukovyč koncom novembra odmietol podpísať pripravenú asociačnú dohodu s EÚ. Opozícia žiada demisiu vlády aj prezidenta. Nespokojnosť opozičných predstaviteľov ešte vzrástla, keď Kyjev začal vyjednávať s Moskvou o tzv. strategickom partnerstve.

Srdce pre deti. Charitatívny projekt vyvrcholí galaprogramom 20. decembra o 20:20 na TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy