Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
NA VLASTNEJ KOŽI. Do Kyjeva prišli bojachtiví provokatéri
Zdielať na

NA VLASTNEJ KOŽI. Do Kyjeva prišli bojachtiví provokatéri

KYJEV / V centre Kyjeva v noci z piatka na sobotu demonštranti opäť stáli na barikádach a čakali na možný útok. Stany a barikády im totiž chcú zrovnať so zemou, keďže tam od piatku podľa nového zákona stoja protiprávne. V sobotu ráno dorazili do hlavného mesta aj údajní provokatéri. Asi 50 ľudí, ktorých úlohou vraj bolo vyvolať bitku.

Revolúcia v Kyjeve má však aj svojich odporcov. Našli sme prísne strážené miesto, ktoré je vyhradené pre prívržencov vlády a prezidenta Viktora Janukovyča. Na jednom z námestí, ktoré je obkľúčené políciou by sa mali schádzať tzv. antimajdanisti.

Ide o stúpencov prezidenta, ktorí údajne organizujú podobné protesty ako demonštranti v centre hlavného mesta. Okolie je však prísne strážené. Ani cyklisti a ani nikto iní okrem novinárov cez námestie prejsť nesmie. "Oni sa len boja povedať svoj názor. My jednoducho chceme iba tadiaľto prejsť," hovoria cyklisti.

Blokované sú aj všetky ulice na blízku. Priamo na hlavnej ceste stoja nákladné autá a autobusy. Obrana je aj na vstupe do ulice, kde sa nachádza sídlo prezidenta.

Desiatky policajtov so štítmi blokujú v niekoľkých radoch vstup do prezidentského paláca. Niekoľko metrov vysoké barikády by mali ochrániť aj demonštrantov na Majdane. Dnes ráno sa už k nim priblížilo asi 50 ľudí, ktorí boli údajní provokatéri. "Neprišli ľudia z Kyjeva, ale z Charkova, ktorých náš drahý prezident a jeho kamaráti podplatili peniazmi. Oni tu prišli preto, aby nás provokovali," hovorí jeden z demonštrantov.

Demonštranti však zostali pokojne stáť a nedali im možnosť vstúpiť na zabarikádované územie. "Chceli vyprovokovať bitku," hovorí demonštrant.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy