Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Demonštranti v Kyjeve zúria. Zákon im zakazuje všetko
Zdielať na

Demonštranti v Kyjeve zúria. Zákon im zakazuje všetko

KYJEV / Ukrajinský parlament vo štvrtok schválil súbor zákonov, ktoré výrazne sprísňujú pravidlá pre účastníkov demonštrácií v období, keď krajinu zachvátila vlna nespokojnosti s politikou vládnucej väčšiny.

Päťročný trest

Podľa legislatívy podporovanej provládnymi zákonodarcami bude hroziť až päťročný pobyt vo väzení osobám podieľajúcim sa na blokádach verejných budov, ktoré boli súčasťou nedávnych opozičných protestov.

Umožňuje tiež zadržanie a pokutovanie demonštrantov chrániacich sa maskami či helmami. Iná časť legislatívy zjednodušuje postupy pri stíhaní samotných zákonodarcov, zatiaľ čo s pokutou či jednoročným pobytom v pracovnom tábore budú musieť po novom rátať šíritelia "klebiet" na internete.

Protesty trvajú už dva mesiace

Zákony okamžite odsúdili vodcovia ukrajinskej opozície, ktorí sa obávajú, že vládnuca Strana regiónov a prezident Viktor Janukovyč ich použijú proti nim. Šéf opozičnej strany Baťkivščyna (Otčina) Arsenij Jacenjuk v tejto súvislosti obvinil vládu zo "zvrhnutia ústavného zriadenia a uchvátenia moci".

Vlna opozičných protestov, ktorú vyvolalo rozhodnutie vlády nepodpísať dôležité dohody s Európskou úniou, trvá na Ukrajine už takmer dva mesiace. Demonštranti požadujú odstúpenie vlády aj prezidenta a vypísanie predčasných volieb.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy