Polojasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Policajti prenikli v Kyjeve na námestie, demonštranti sa bránia
Zdielať na

Policajti prenikli v Kyjeve na námestie, demonštranti sa bránia

KYJEV / Niekoľko stoviek policajných ťažkoodencov ukrajinskej polície zahájilo v noci z utorka na stredu operáciu, ktorej cieľom je ovládnuť kyjevské námestie Nezávislosti - baštu protivládnych demonštrácií.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Napľutie do tváre USA

Policajti nepoužívajú obušky, média aj tak hlásia niekoľko zranených. Opozičný predseda Vitalij Kličko priamo z námestia vyzval k rezignácii nielen vládu, ale i prezidenta Viktora Janukovyča. Šéfka diplomacie Európskej únie Catherine Ashtonová, ktorá je v krajine, podľa stanice SkyNews s "ľútosťou pozerá na to, že polícia použila silu".

"Po tomto som presvedčená, že musíme žiadať nielen rezignáciu vlády, ale aj prezidenta," citovala agentúra Interfax Klička, ktorý vedie opozičnú stranu UDAR. Arsenij Jaceňuk, predseda strany Vlast väznenej expremiérky Julije Tymošenkové, považuje nočné manévry za Janukovyčove "napľutie do tváre USA, EU a 46 miliónov Ukrajincov".

Sú ich stovky až tisíce

Ukrajinské úrady vyslali bezpečnostne jednotky do akcie aj napriek tomu, že v krajine sú kvôli vnútropolitickej kríze Ashtonová a námestníčka amerického ministra zahraničia Victoria Nulandová, poznamenala agentúra AP. Niektoré médiá odhadujú počet policajtov na námestí na stovky až tisíce.

"Dialóg s politickými silami a spoločností a používanie argumentov je vždy lepšie než argument sily," citovala stanica SkyNews nočné vyhlásenie Ashtonovej. "So smútkom sledujú, ako polícia nasadila sily, aby rozohnala pokojný ľud z centra Kyjeva," dodala.

Približne desať zranených

Z odvysielaných záberov je očividné, že zasahujúci policajti nie sú vyzbrojení obuškami. K dispozícii mali ale štíty, ktorými vytláčajú demonštrantov z námestia. Televízie taktiež odvysielali to, ako policajti niekoľko demonštrantov odviedli, tých najviac protestujúcich odniesli za ruky a nohy. Zatiaľ nie je jasné, koľko ľudí utrpelo zranenia, sama polícia podľa Interfaxu hlási zo svojich radov asi desať zranených.

Demonštranti sa postupu policajtov bránili a v zmätku vzduchom lietali delobuchy. Protestujúci taktiež narýchlo budovali na námestí pred sídlom odborov, ktoré sa stalo opozičnou centrálou, nové zátarasy, aby do budovy znemožnili jednotkám preniknúť. Niekoľko desiatok demonštrantov utvorilo podľa Interfaxu obranné oddiely, ktoré strážia vchody do odborárskeho sídla. Vyzbrojení sú drevenými tyčami a baseballovými pálkami, na hlavách majú helmy.

Spievajú ukrajinskú hymnu

Ľudia na námestí namiesto sviečok mávajú mobilnými telefónmi a spievajú ukrajinskú hymnu. Hovorcovia z pódia vyzývajú policajtov, aby neposlúchali rozkazy a pridali sa k opozícii. "Neubližujte nám," skanduje dav, ku ktorému sa megafónom podľa Reuters pridala ukrajinská popová speváčka Ruslana.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy